Preminula beba iz Sarajeva bez matičnog broja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tromjesečna beba Berina Hamidović iz BiH, koja u svojoj zemlji nije uspjela dobiti matični broj, preminula je tijekom liječenja u Beogradu, objavili su mediji u BiH uz pojašnjenje da su njezini roditelji imali problema prevesti je preko granice zbog političkog problema koji je izazvao masovne prosvjede posljednjih desetak dana.

Otac Edin je u izjavi za lokalne medije rekao da je njegovo dijete bilo žrtva administracije sarajevske županije koja nije željela platiti liječenje u Beogradu i središnjih tijela vlasti koje se ne mogu usuglasiti o donošenju zakona o matičnom broju.

Berina je rođena 17. ožujka ove godine te je nakon neuspjele operacije u Sarajevu upućena u Beograd. Međutim, na granici su nastupili novi problemi jer beba, iako je bila hitan slučaj, nije mogla dobiti matični broj a time i putovnicu i zdravstvenu iskaznicu. Na granici su satima čekali u vozilu Hitne pomoći, u kojem je beba bila priključena na aparate, jer ih policija bez dokumentacije nije puštala u Srbiju.

No, kada su se ipak uspjeli riješiti problemi na granici, a dijete prebačeno u bolnicu u Beogradu, Županija Sarajevo nije htjela uplatiti 100.000 dinara za operativni zahvat.

"U zakonu lijepo piše da ukoliko operaciju nije moguće obaviti u BiH, a dijete ima zdravstveno osiguranje, operacija se obavlja u nekoj drugoj državi. Mi smo dobili odbijenicu. U županiji su nam rekli kako oni nisu u mogućnosti platiti liječenje", rekao je otac Edin Hamidović.

Dodao je da je nakon toga Berina dobila sepsu, a preminula je 13. lipnja.

Nedonošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju izazvao je val prosvjeda u Sarajevu i nekim drugim gradovima u BiH, nakon što druga teško bolesna tromjesečna djevojčica Berina Ibišević zbog neposjedovanja putovnice nije mogla otići na liječenje u Njemačku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter