Premijerno predstavljeno trinaest Motikinih radova

Eros Čakić i Jasmina Nina Kamber na otvorenju izložbe (D. MEMEDOVIĆ)
Eros Čakić i Jasmina Nina Kamber na otvorenju izložbe (D. MEMEDOVIĆ)

U pulskoj galeriji Motika danas je otvorena 13. po redu izložba iz ciklusa Izbor iz donacija, a tom je prilikom predstavljeno 26 radova Antuna Motike, od kojih je 13 izloženo prvi put i to nakon restauracije.

Voditelj Zbirke umjetnina grada Pule Eros Čakić kazao je da ove godine izložbu ne čine radovi gostiju, kako je bila ustaljena tradicija prijašnjih godina, već su izloženi samo radovi Antuna Motike od kojih se polovica prvi put predstavlja javnosti.

- Posebno mi je drago što publika ima mogućnost otkrivati sve više radova ovog umjetničkog velikana, a kako je vidljivo iz izložbe u izložbu, otkriva se sve više aspekata njegovog djelovanja te činjenicu da se bavio i eksperimentiranjem, kazao je Čaić. Naglasio je i da je Kandlerova sve više umjetnička ulica, poput rovinjske Grisije.

- Drago mi je da sve više umjetnika odabire Kandlerovu za dom svojih ateljea, da je ta ulica, u samoj gradskoj jezgri, sve manje napuštena i zapuštena. U našem su susjedstvu Robert Pauletta, Tea Bičić i Bojan Šumonja, od prije nekoliko dana i Marina Orlić, uz već postojeće galerije i umjetnike.

Uz ostale, na izložbi su zastupljeni Motikini radovi naslovljeni "Djed i pratetka", "Vijadukt u Dragi", "Moć sudbine", "Pred atelierom", a tu su i serije aktova. Radovi su realizirani u tehnici olovka na papiru, gvaš na papiru, ugljen i druge.

Na kraju su nazočnim posjetiteljima podijeljeni prigodni kalendari s motivima Motikinih slika. (V. BEGIĆ; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter