Premijerno izvedena predstava "Isto lice"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svi smo mi jedan, nijedan, sto tisuca. Tako je slavni talijanski književnik Luigi Pirandello poimao ljudsku licnost navodeci upravo njezinu višestrukost u kombinaciji s relativnošcu ljudske zbilje. Ta višestrukost ljudske licnosti, odnosno lica i nalicja koja su prisutna u svakodnevnom životu jedan su od motiva predstave Tijane Vukic Stjelja "Isto lice", koja je premijerno izvedena u cetvrtak navecer u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula.

U režiji Ivana Lea Leme uz vrlo sugestivnu kostimografiju Mirjane Zagorec te primjerenu scenografiju Vesne Režic u predstavi se traga za vlastitim korijenima.

Glavna junakinja Tihana (tumaci je uvjerljiva Mia Krajcar) putuje trima dimenzijama postojanja - svojom realnošcu, alter egom kao i smrcu - te na taj nacin stvara svoju autobiografiju. Izmedu Tihane i autorice teksta postoji svojevrsna homodijegetska jednakost. To jest na neki nacin njezina autobiografija, iako naravno ne cjelovita i ne nužno uvijek realna. Upravo taj spoj autobiografskog i fikcijskog daje dodatnu dimenziju tekstu.



Predstava oslikava žensku liniju - protagonistkinje su žene cak cetiriju generacija - glavna junakinja Tihana, njezina Mama (vrlo korektna Vesna Tominac Matacic), Baka (iznenadujuce dobra Elis Lovric, koja se iz kantautorskih voda vratila u one glumacke) te Sestra (simpaticna Lana Gojak).

Svi se glumci, osim Mije Krajcar, pojavljuju u nekoliko uloga, a spomenimo tu i pulske snage: Rominu Vitasovic, Helenu Minic i Radu Radolovica. Uz njih glumi i Damjan Simic.

Posebna je važnost dana atemporalnoj dimenziji, što je narocito naglašeno putem videoisjecaka koji nas uvode u razlicite vremenske dimenzije i kontinente. Videomajstor je Dejan Flajšman. Dakle, nije to potraga samo za elementima i komponentama ljudske duše i njezinom višestrukošcu, nego i za prostornim i temporalnim dimenzijama, koje se brišu te ponovno pojavljuju.

Autor glazbe, s ponekad naglašenim epskim prizvukom, je Zvonimir Dusper, a aktere je za scenski pokret osposobila Andrea Gotovina. (V. BEGIC)


Podijeli: Facebook Twiter