Premijerno izveden "Pokojnik"

Iz predstave "Pokojnik" (S. MILJEVIĆ)
Iz predstave "Pokojnik" (S. MILJEVIĆ)

Dugotrajnim, toplim pljeskom i ovacijama publika je u četvrtak navečer u utvrdi Minor na Malom Brijunu ispratila predstavu kazališta Ulysses "Pokojnik" Branislava Nušića u režiji Lenke Udovički. Riječ je o drugoj ovogodišnjoj premijeri, koja se bavi temom povratka, što je i lajtmotiv ove, 12. sezone toga teatra.

To je Nušićevo posljednje djelo, britka satira o čovjeku koji je zabunom proglašen mrtvim i nakon nekoliko godina se vraća u svoj grad. Djelo je vrlo važno i aktualno i danas zbog propitkivanja brojnih elemenata i momenata ljudske prirode koji su značajni za shvaćanje beskrupuloznih mehanizama na kojima društvo počiva.

Kroz niz komičnih i drugih zapleta razvija se fabula, sve do (ne)očekivanoga kraja, uz sjajne i duhovite replike te nikada dosadne dijaloge.

Prije svega treba pohvaliti izvrstan glumački ansambl, gdje su svi odreda ostvarili sjajne uloge. Karizmatičan i vrlo osebujan u  interpretaciji, Zijah Sokolović glumio je Spasoja Blagojevića, pokojnikova rođaka, kome niti malo ne odgovara što je pokojnik ponovno među živima.

Zašto se morao vratiti? Zašto baš sada, da poremeti "idiličan" svijet onih koji su ostali?

Na ta pitanja Lenka Udovički odgovara kroz zanimljivu i bogatu scensku igru, unoseći i suvremenost te modernost u Nušićev sjajan tekst. Briljantna gluma Jelisavete Seke Sabljić u ulozi tete Agnije, sjajna i vrckava Katarina Bistrović-Darvaš kao "udovica" Rina te vrlo diskretan, samozatajan, ali sjajan Miodrag Krivokapić kao pokojni Pavle Marić čine bit, najjaču stranu ove predstave koja je vrlo pitka, ali ne i plitka.

Naime, ovo je priča i o nemogućnosti povratka nakon što čovjek jednom ode ili nakon što je protjeran. To je djelo atemporalno i nije vezano za neku konkretnu društvenu sredinu, već može biti primijenjeno na bilo koju jer je tematika, posebice ona međuljudskih odnosa, pohlepe, netolerancije i bahatosti uvijek i više nego aktualna.

Ostale uloge tumače, svi od reda izvrsni: Branislav Zeremski, Filip Nola, Maja Posavec, Filip Detelić, Drago Grabnar, Dušan Gojić, Borko Perić, Zoran Pribičević i Josip Milanović.

Među glumcima su i dva Puljana: proslavljeni Borko Perić kao Mladen Daković te Josip Milanović, u ulozi policijskog agenta. Josip inače nije glumac, nego je glumačkoj ekipi pomagao s fitness rekvizitima, koji su također dio predstave, pa se onda stvorila prilika da se pojavi u malenoj ulozi, koju je vrlo korektno i odigrao.

Motiv pokojnika koji nije pokojni nije prisutan samo u ovom briljantnom Nušićevom tekstu. Tim se motivom bavio i poznati talijanski nobelovac Luigi Pirandello u "Il fu Mattia Pascal" (Pokojni Mattia Pascal). I to djelo kroz istoimeni lik glavnog junaka, koji umoran od braka i života bježi u Monte Carlo da bi ondje počeo iznova, problematizira pitanje identiteta i realiteta.

Scenograf je Deni Šesnić, kostimografkinja Bjanka Adžić Ursulov, skladatelj Nigel Osborne, a koreograf Staša Zurovac. Predstava je i s vizualnog gledišta vrlo dojmljiva i dopadljiva široj publici.

Naime, iz publike se čuo iskreni, veseli smijeh te je bilo zorno da joj se predstava dopala, da su gledatelji uživali u duhovitim epizodama i prije svega u njenom ležernijem dijelu.

U publici je, među ostalima, mahom kazalištarcima i ljudima povezanim sa svijetom teatra, viđen i poduzetnik Danko Končar.

"Pokojnik" će biti repriziran svakodnevno do 9. kolovoza, a brod iz Fažane kreće u 20.15 sati. (V. BEGIĆ; snimio S. MILJEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter