Premijerka optužila branitelje za prodaju Ine MOL-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor, koja je uvijek bila bliska s braniteljskom populacijom, u srijedu je prakticno optužila predstavnike braniteljskih udruga koji su clanovi Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja da su omogucili MOL-u da krajem 2008. postane najveci pojedinacni vlasnik u Ini, veci nego hrvatska država.

Naime, Upravni odbor kojem je tada na celu, kao ministrica branitelja, bila Kosor odlucio je na javnoj ponudi prodati MOL-u svih sedam posto dionica Ine koje su se nalazile u fondu.

- Rekli smo da cemo donijeti odluku koja ce biti najbolja za branitelje. Napravljene su široke konzulatacije i ovo je naša jednoglasna odluka, objasnila je 1. listopada 2008. Kosor novinarima zašto je Upravni odbor fonda na svojoj sjednici donio odluku o prodaji dionica madarskoj naftnoj kompaniji.

Nakon što je provedena ta transakcija MOL je došao u posjed 47,26 posto Ine, dok je država pala na 44,84 posto. Madari su sukladno tome istaknuli zahtjev za vecinskim upravljackim pravima u Ini, na što je na koncu pregovora Vlada Ive Sanadera i pristala.

Medutim, u srijedu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva, Kosor je u potpunosti sa sebe skinula odgovornost za spomenutu dalekosežnu odluku Fonda hrvatskih branitelja.

IDS-ovac Damir Kajin u svojem je zastupnickom pitanju o otplati umirovljenickog duga državnim udjelima u Croatia osiguranju i Janafu konstatirao da je današnja premijerka "ustupila MOL-u onih sedam posto dionica braniteljskog fonda". Predsjednica Vlade uzvratila je Kajinu da ne barata tocnim podacima.

- Moram vam reci jednu važnu cinjenicu. Odluku o tome da se proda tih sedam posto dionica Ine donio je Upravni odbor fonda u cijem pretežitom vlasništvu su hrvatski branitelji. Kad biste bili upuceni, znali biste da ja tada kao ministrica nisam glasala za tu odluku.

Ja sam bila jedina clanica Upravnog odbora koja nije poduprla tu odluku, to biste morali znati kad se vec bavite istraživanjima u ulozi i istražitelja i egzekutora, upozorila je premijerka i tako u cijelosti izmijenila izjavu od prije tri godine kad je tvrdila da je "to bila naša jednoglasna odluka".


Polemika s oporbom  zbog dijela optužnice protiv Sanadera

Premijerka je u Saboru polemizirala s dijelom optužnice protiv Ive Sanadera zbog uzimanja mita od MOL-a. U optužnici se, temeljem iskaza što su ih uskockim istražiteljima dali Damir Polancec i Ivan Šuker, navodi da su na sjednici predsjedništva HDZ-a pocetkom studenog 2008. svi prisutni glasali za Sanaderove zakljucke o predaji vecinskih Ininih upravljackih prava MOL-u.

SDP-ovac Ranko Ostojic htio je ocito izvuci iz Kosor javno priznanje da je i ona bila za, pa ju je pitao je li bila na toj sjednici.

- Nikako da si utuvite u glavu da vi niste istražitelj, vi niste ništa osim saborskog zastupnika. Ali, odgovorit cu vam, bila sam na svim sjednicama predsjedništva HDZ-a i takva odluka oko koje je podignuta optužnica nije donesena, rekla je premijerka.

U odgovoru na pitanja Zlatka Koracevica (HNS) i Željka Jovanovica (SDP) Kosor je rekla da je SDP 2003. prodao 25 posto Ine za "za beznacajan novac".

-  Osobno cu se posvetiti tome da se rasvijetle sve cinjenice i da konacno doznamo zašto ste prodali Inu i time financirali deficit kada nije bilo krize, a BDP rastao za 5,4 posto, odgovorila je Kosor. (D. CIGLENECKI, Z. CRNCEC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter