Premijerka negira svadu HDZ-a s Crkvom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Središnje misno slavlje u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistricke, pred oko 50.000 hodocasnika, predvodio je zagrebacki nadbiskup, kardinal Josip Bozanic koji je istaknuo da Bog covjeka suocava s njegovom prošlošcu, opominjuci ga da laž nipošto ne vodi k zadovoljstvu, osobito ne laž koja se tice svega naroda.

Podsjetio je da je naša vjera i tjelesna, dakle povijesna, a to znaci i društvena.

- Time bilo koje jednostrano guranje vjere u prostor duhovnoga, koji nije povezan sa zemaljskim okolnostima, odudara od kršcanske vjere, naglasio je kardinal.

Mir i ohrabrenje

Zadržao se i na tumacenju šeste Božje zapovijedi koja govori o grijehu bludnosti koji se, kako rece, u Marijinim rijecima može citati u širem kontekstu s obzirom na to da u našem jeziku rijec bluditi znaci i lutati, biti izgubljen, pomiješati smjerove i znacenja. Kako rece kardinal, bludnost nije samo pogrešan odnos prema spolnosti, nego neprepoznavanje ljubavi i svega cemu je tjelesnost izražaj.



Misnom slavlju nazocila je i predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je istaknula da je nakon propovjedi puna mira i ohrabrenja, posebice zbog poruke da treba promicati istinu.

Prije rucka s kardinalom, novinari su je priupitali hoce li na rucku biti pomirbe izmedu HDZ-a i Crkve aludirajuci na uvodnik "Glasa Koncila" u kojem se HDZ proziva kao leglo bivših komunista koje je natjeralo bivšeg premijera Sanadera da abdicira.

Domoljublje na djelu
- Ne! O cemu govorite? Ne može biti pomirbe tamo gdje nije bilo svade. Dapace, mislim da je zaista nebrojeno puno tocaka oko kojih se Crkva i HDZ itekako slažu i doticu, kazala je Kosor.

Što se tice uvodnika, istaknula je da se radi o pojedinacnom, izdvojenom mišljenju jedne osobe.

- I mi ga u HDZ-u percipiramo zapravo kao žaljenje zbog odlaska bivšega premijera, na što on kao osoba, kao pojedinac, apsolutno ima pravo. A kada vec to spominjete, mi u HDZ-u mislimo da se državotvornost i domoljublje dokazuju svakodnevno kroz nacin života, kako živiš, kako radiš, daješ li sve od sebe u ovome poslu, pogotovo kada smo u Vladi ili u Saboru, dajemo li sve od sebe i živimo li casno, cestito, pošteno i služimo li svome narodu.

Kroz to se, kada si u politici, ocjenjuje jesi li domoljub, jesi li državotvoran ili ne. I kada se boriš dosljedno protiv korupcije, za gospodarski oporavak, i da Hrvatska završi pregovore i vrati se kuci da sjedne za stol europskih država i naroda, kamo pripada, istaknula je premijerka Kosor. (Siniša PAVIC/Novi list)

Bozanic: Ne dopustiti sakrivanje istine
- Uzaludni su pokušaji politickih i inih dogovora u kojima se ne želi izreci istina. Svatko tko želi dobro drugom covjeku i svomu narodu nece dopustiti da se ikada igdje sakriva istina i promice laž. Taj stav i takvo nastojanje donja je granica mogucnosti izgradnje zdravog društva, kazao je kardinal Josip Bozanic.


Podijeli: Facebook Twiter