Premijerka mora sprijeciti arbitražu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, uputio je s redovitog tjednog susreta s novinarima apel Vladi i premijerki Jadranki Kosor da intervenira i ne dopusti da se spor izmedu 3. maja i Uljanik plovidbe rješava medunarodnom arbitražom u Londonu, nego na hrvatskim institucijama i sudovima, jer je sve ostalo - sramota.

- Pozivam premijerku da pokuša za jednim stolom okupiti predstavnike Ministarstva gospodarstva i Ministarstva mora, a naravno i Ministarstva financija te 3. maja i Uljanik plovidbe, da se situacija pokuša riješiti sukladno ugovoru koji je potpisan. Vlada mora posredovati i prekinuti ovu "lošu pricu" izmedu dva hrvatska škvera. Ne želim ulaziti u to tko je kriv, ali država je dužna intervenirati, rekao je Komadina.

Podsjetimo, spor je nastao oko tankera "Pomer", nosivosti 51.800 tona, koji vec više od mjesec dana potpuno dovršen stoji privezan u opremnom bazenu rijeckog škvera, dok je pulski brodar pokrenuo arbitražu te isposlovao zabranu bilo kakvog raspolaganja odnosno prodaje broda zbog spora do kojeg je došlo.

Komadina istice da ce postupak u Londonu sigurno biti veoma skup za 3. maj i koštat ce barem sto tisuca eura, što je dodatno financijsko opterecenje, a na kraju ce se opet dogoditi da ce se na sudu morati naci dvije stranke - samo, u Londonu. Nije li onda logicnije da se cijela stvar rješava u Hrvatskoj, upitao se župan. Dodao je da Hrvatskoj ovakva situacija sigurno ne treba u kontekstu zatvaranja 8. poglavlja u pregovorima s Europskom unijom.

- Kuci smo zakuhali, ovdje treba i riješiti, rekao je Komadina. Tvrdi da je, po njegovim informacijama, 3. maj ispunio sve svoje financijske obaveze i osigurao kreditna sredstva iz ugovora.

Primorsko-goranska županija, izvijestio je takoder, Ministarstvu mora prijavljuje još 46 lokacija tzv. luka otvorenih za promet, što znaci da se broj takvih luka u toj županiji penje na ukupno 96. Nastavlja se s uvodenjem reda u sustav županijskih luckih uprava, za koje je takoder donesena odluka o preraspodjeli 460.000 kuna za niz radova.


Podijeli: Facebook Twiter