Premijerka Kosor u Libiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prije sudjelovanja na svecanosti obilježavanja 41. godišnjice Libijske revolucije, predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor sastala se u srijedu u Tripoliju s direktorima libijskih podružnica hrvatskih tvrtki, priopcio je vladin Ured za odnose s javnošcu.

Kosor je prva predsjednica Vlade RH koja je posjetila Libiju. Predstavnici hrvatskih tvrtki predstavili su planove i projekte tvrtki iz kojih dolaze te iznijeli neke od problema s kojima se susrecu. Hrvatske kompanije žele produbiti poslovnu suradnju u Libiji u podrucju infrastrukture, turizma i investiranja u naftni sektor, istaknuli su.

Kosor je rekla da ce uciniti sve kako bi jacala gospodarska suradnja izmedu dvije zemlje. Na sastanku su nazocili direktor CROSCO-a , zamjenik direktora GEOFIZIKE, direktor VIADUKT-a, direktor ADRIA-MAR-a te direktor TVD sistema.

Libija je priznala Hrvatsku pocetkom 1992. te je medu prvim neeuropskim zemljama koje su to ucinile. Godine 2003. otvoreno je diplomatsko predstavništvo Libije u Zagrebu.

Manja skupina vojnih casnika pod vodstvom tada 27-godišnjeg casnika Moamera Gadafija organizirala je 1. rujna 1969. puc protiv kralja Idrisa, cime je pocela Libijska revolucija. Revolucionari su ubrzo ukinuli monarhiju i proglasili Libijsku Arapsku Republiku, a Gadafi je postao voda revolucije.


Podijeli: Facebook Twiter