Premijerka Kosor poništila Polancecov natjecaj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos tome što je vec dva mjeseca na snazi Vladina odluka o zabrani novog zapošljavanja u tijelima državne uprave, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kojem je na celu Damir Polancec, prošlog je tjedna raspisalo natjecaj za primanje cak sedam novih službenika. U natjecaju, objavljenom u Narodnim novinama 7. listopada, Ministarstvo traži cetiri savjetnika te tri vježbenika-suradnika koji ce raditi u Upravi za medunarodnu suradnju u podrucju rada i socijalne sigurnosti te u Odjelu za pripremu i provedbu programa i projekata Europske unije. Na pitanje kako je moguce da Ministarstvo gospodarstva krši Vladinu odluku o zabrani novoga zapošljavanja glasnogovornica Vlade Martina Banic kazala je da ce premijerku o tome moci pitati tek kasnije, tijekom poslijepodneva, jer Kosor ima puno dogovorenih dnevnih obveza. Iz ovog razgovora bilo nam je ocito da premijerka prije našeg upita nije ni znala za Polancecov natjecaj objavljen u Narodnim novinama još prije pet dana.

Poslijepodne je iz Vlade stigao odgovor da ce natjecaj Ministarstva gospodarstva biti poništen. Je li poslušnost Vladi osobno i svjesno otkazao ministar Polancec, koji, navodno, ionako dobro ne kotira kod premijerke zbog brojnih friških afera u njegovom resoru, jucer nismo uspjeli saznati jer nam se Polancec nije odazivao na pozive.

Bez obzira na ekspresnu, ocito novinarskim upitima iznudenu najavu da ce se sporni natjecaj poništiti, ostaje cinjenica da je premijerki Kosor i njezinoj novoj Vladi samom objavom natjecaja nanesena velika politicka šteta. Odluka Vlade o zabrani novog zapošljavanja u državnoj upravi, donesena na samom pocetku njezina mandata, 30. srpnja ove godine, trebala je posvjedociti da je premijerka Kosor, za razliku od svojih prethodnika, spremna povuci brze i rezolutne poteze u racionalizaciji glomaznog, skupog i neucinkovitog državnog aparata te da teret krize nece samo prevaliti na leda gradana, nego da je spremna štedjeti i na državnim namještenicima.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva prošle je godine zaposlilo 74 nova službenika pa je tako njegova ukupna administracija narasla na 318 zaposlenika. Time je državni proracun dodatno opterecen s više od devet milijuna kuna. Sedam novih radnih mjesta, koja su se htjela popuniti spornim natjecajem, porezne bi obveznike stajala oko 800 tisuca kuna.


Podijeli: Facebook Twiter