Premijerka ce se odazvati pozivu USKOK-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je jucer u Karlovcu da je spremna odazvati se pozivu USKOK-a ako se od nje zatraži svjedocenje oko slucaja njenog prethodnika Ive Sanadera.

- Mislim da svaki premijer na svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, mora biti spreman na sve ono što je obvezan prema hrvatskom Ustavu i zakonima, kao i svi drugi gradani, kratko je odgovorila premijerka Kosor. USKOK ce tijekom istrage protiv Ive Sanadera ispitati premijerku, ali i još nekoliko visokopozicioniranih HDZ-ovih dužnosnika. Naime, bivši HDZ-ov riznicar Mladen Barišic u svojoj je obrani govorio i o sastanku s bivšim premijerom i njegovom nasljednicom na kojem je bilo govora o crnim stranackim fondovima.

Sastanak je održan u zgradi Vlade na dan Sanaderove ostavke. Na tom je sastanku, tvrdi Barišic, Sanader upoznao Jadranku Kosor s cinjenicom da riznicar stranke raspolaže sa znacajnim financijskim sredstvima te je sugerirao da bi taj novac mogao biti upotrijebljen u kampanji za predsjednicke izbore.

Barišic je izvijestio Kosor da raspolaže s dva milijuna kuna i 300 tisuca eura. Kako tvrdi Barišic, nakon sastanka je u više navrata pokušavao kontaktirati glavnog tajnika HDZ-a Branka Bacica jer se želio riješiti novca. Medutim, Bacic je izbjegavao dogovoriti primopredaju, a pravdao se, kako je ispricao bivši riznicar, time da ne može takvu odluku donijeti bez znanja predsjednice stranke.

Vecina novca što ga je Barišic držao spremljenog u sefu u Carini dolazi iz poslovanja Fimi-medije. Samo 600 tisuca kuna od tog novca Barišic je primio od Ivana Mravka. Mravak mu je, tvrdi bivši riznicar, predao tu svotu kao donaciju nekih poslovnih ljudi za stranku i to nakon što je bio smijenjen s mjesta predsjednika Uprave HEP-a.

Novac iz Barišicevog crnog fonda trenutno je spremljen u sefu Državnog odvjetništva, uredno popisan, evidentiran i tretiran kao dokazni materijal, a po podizanju optužnice o tom novcu brinut ce se nadležni sud.


Podijeli: Facebook Twiter