Premijerka bi trebala razumjeti Ustav

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nije polupredsjednicka, nego parlamentarna demokracija, porucila je premijerka Jadranka Kosor ovoga vikenda predsjedniku Ivi Josipovicu dajuci mu do znanja da sazivanje stranaka na Pantovcak smatra uplitanjem u ovlasti Vlade i stvaranjem dojma izvanrednog stanja u zemlji. U intervjuu Novom listu predsjednik Josipovic odgovara na te kritike:

J
este li sazvali konzultacije zato što ocjenjujete da je stanje u Hrvatskoj na neki nacin izvanredno?

- Sazvao sam stranke (ne prvi put, ucinio sam to i na pocetku mandata) jer smo ocito u stanju nestabilnosti i upravo zato da ne udemo u neku vrst izvanrednog stanja, onog u kojoj politicke institucije potpuno gube povjerenje gradana i ne mogu funkcionirati na prihvatljivoj razini. Zvao sam sve stranke isti dan, upravo zato da se ne bi dobio dojam da koju preferiram. Nisu samo izbori bili tema, razgovarali smo o reformama, završetku pregovora, odnosima na politickoj sceni. Jasno se pokazalo da sve stranke, osim HSP-a, podupiru clanstvo u EU-u, da velika vecina ne želi izbore prije no što u lipnju bude jasno jesmo li završili pregovore... Zatvaranje pregovora u lipnju nije prilika za samozadovoljstvo, vec poticaj da se još odlucnije krene u reforme. Reforme koje treba Hrvatska puno su više od onoga što joj treba da bi ušla u EU.

Kako komentirate optužbe premijerke da ste time prekršili ovlasti koje Vam daje Ustav?


- Institucija predsjednika Republike je državna, pravna i politicka funkcija. Ustav to vrlo jasno govori kada u clanku 93. stavku 2. govori da se predsjednik brine za redovito i uskladeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti. Procijenio sam da je stabilnost Hrvatske na kušnji zbog ozbiljne gospodarske krize, nezadovoljstva gradana, pada potpore gradana državnim institucijama - posebno Vladi. Sazvao sam ih zbog potrebe da se konacno odlucno privedu pregovori s EU-om kraju, pa i zbog zastoja u dijalogu na našoj politickoj sceni. Gospoda premijerka je pravnica, HDZ ima mnogo pravnika, i ne bi im trebao biti problem procitati i razumjeti što piše u Ustavu.

Hocete li nakon ovih kritika opreznije ici u politicke inicijative?


- Da budemo jasni, konzultacije sa strankama provodio sam i prije, provodit cu ih i ubuduce. Ako neka stranka ne želi sudjelovati, ne mora. Gradani ce to znati cijeniti. Koristit cu sve primjerene kanale komunikacije koji mi omogucuju da ostvarim zadacu koju Ustav stavlja pred predsjednika... Istina, Ustav predsjedniku ne daje ovlasti da neposredno reagira i otkloni uzroke nestabilnosti. Ali, predsjednik to može nastojati kroz politicko djelovanje i ja cu svakako na tome ustrajati. Ako premijerka ili bilo tko misli da time kršim Ustav, imaju jasnu proceduru kako pokrenuti pitanje mog opoziva.

Namjeravate li možda iskoristiti i druge ustavne ovlasti? Primjerice, sazivanje izvanredne sjednice Sabora ili da Vladi predložite sazivanje sjednice na kojoj cete i sami sudjelovati.


- Za sada necu. Takva se sjednica dogovara i saziva ako Vlada i predsjednik imaju što važno zajedno poruciti gradanima, dati nešto što ce biti medaš u politickom, gospodarskom i društvenom životu. Tražiti sazivanje sjednice dok Vlada na složenu politicku situaciju gleda kroz prizmu ima li predsjednik ili nema pravo sazivati politicke stranke, dok razloge krize vidi u tome što joj oporba ne plješce, a predsjednika optužuje da kreira izvanredno stanje, dok se, dakle, bori s elementarnim postavkama Ustava i demokracije, nema smisla. Ocito, sadašnju krizu gledamo previše razlicito da bismo mogli održati produktivnu sjednicu. Tvrdim, ljudi najrazlicitijih svjetonazora prosvjeduju, ne samo na ulici, vec i kroz ispitivanja javnog mijenja, grafite, Facebook poruke, ne iz obijesti, vec iz nevolje. Tu nevolju treba prepoznati i otvoriti perspektivu boljeg života. Na sjednici koja bi to nudila, rado bih sudjelovao.


Podijeli: Facebook Twiter