Premijera Voltaireova Candidea 5. travnja u Gavelli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dramaturška obrada Voltaireova filozofskog romana "Candide ili optimizam", koji je prije 250 godina predstavljao obračun sa svim oblicima dogme, fanatizma i represivnih institucija, posljednja je ovosezonska premijera Dramskog kazališta Gavella.   

Predstava će ukazati na to koliko smo danas programirani kao jeftini, loši softveri, kojima su ogromne mogućnosti manipulacije, izjavio je novinarima redatelj Krešimir Dolenčić uoči probe predstave, koju Gavellin ansambl priprema već dva i pol mjeseca, a koja će premijerno biti izvedena 5. travnja.

Riječ je o beskrajno modernom tekstu, ističe Dolenčić. Pod tim, kaže, smatra Voltaireov sukob sa svim mogućim institucijama - politike, države, Crkve i nacije, a posebno njegov otpor prema programiranju čovjeka u svrhu lakše manipulacije.    

Ne sumnja da će predstava biti aktualna te da će se gledatelji lako moći identificirati s likovima i situacijama koje donosi Voltaire, "ogroman borac protiv represije i manipulacije, koji i danas zaslužuje mjesto na sceni".

- Predstava će pokazati koliko smo programirani na lijeve - desne ove ili one pripadnosti, koliko smo zbog toga spremni na ratovanje, svađe, zabranjivanje, stjecanje, natjecanje, pretjecanje, da u svemu tome nestane čovjek, kaže redatelj.

Posebno naglašava tehničku zahtjevnost izvedbe koja je, kaže, dovela do ruba mogućnosti Gavellinu pozornicu, a oko scene angažirala cijelu vojsku ljudi. 

Naime, jedanaest glumaca tijekom predstave izmjenjuje nekoliko desetaka uloga, prolazeći kroz gotovo 40 situacija - od džungle i Paragvaja do francuskog salona, ratišta i propovjedaonice.  

Naslovna uloga povjerena je Enesu Vejzoviću, uz kojega veće uloge imaju još Nataša Janjić Lokas (Cunegonde) i Duško Valentić (Pangloss). Jelena Miholjević, Siniša Ružić, Franjo Dijak, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Mirjana Majurec, Đorđe Kukuljica i Barbara Nola igraju pak cijelu paletu likova. 

Dramatizaciju i adaptaciju, uz Dolenčića, potpisuje još i Dubravko Mihanović, scenografkinja i kostimografkinja je Valentina Crnković, a glazbu je skladao Willem Miličević. 

Redatelj Dolenčić, zadovoljan dosadašnjim pripremama, ističe da su ostvarili izniman posao. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter