Premijera u INK-u: Moliereov "Škrtac" u novom ruhu

Ansambl predstave (D. MEMEDOVIĆ)
Ansambl predstave (D. MEMEDOVIĆ)

Na konferenciji za novinare u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula danas je predstavljen novi premijerni naslov ove kazališne kuće, predstava "Škrtac" prema Moliereovom tekstu, ali u prilagodbi, čakavskom prijevodu i režiji Gabrijela Lazića, maturanta pulske gimnazije, koji u predstavi i glumi.

- To je prva naša ovogodišnja premijera, a realizirali su je u cijelosti glumci iz Dramskog studija INK-a. Kada mi se Gabrijel Lazić javio s tom idejom, bila sam oduševljena jer sam vidjela koliko je entuzijazma uloženo, koliko kreativne energije, kazala je ravnateljica pulskog kazališta Gordana Jeromela Kaić.

Gabrijel Lazić je rekao da je dobio ideju o realizaciji ove predstave nakon pročitane lektire i onda je odlučio da ovaj poznati komad, koji je i dalje vrlo aktualan, dobije dijalektalno, čakavsko ruho.

- Predložio sam svojoj mentorici Marijani Peršić tu ideju, a jezična nam je savjetnica bila Mirjana Doblanović Pekica. Škrtac je tako postao istarski, glavna nit vodilja djela ostala je neizmijenjena, no neki su likovi malo promijenjeni, odnosno prilagođeni podneblju. Iako sam mislio da će dijalekt biti problem nekim glumcima koji se inače njime ne služe, to nije bilo tako, svi su vrlo brzo savladali čakavicu, što me vrlo veseli, kazao je Lazić.

Oduševljenje glumom u toj predstavi izrazio je i Teodor Tiani, već afirmirani glumac koji je rekao "finalmente sam stariji glumac. To je predstava s težinom, a tu ne mislim samo na naše kilograme, to je jedna vrlo uvjerljiva aktualizacija 'Škrca'".

Romina Vitasović kazala je da joj je posebno drago "što Dramski studio radi punom parom, to je zbilja vrlo dragocjeno iskustvo, a vidim da se svi mladi glumci vrlo dobro nose i sa školskim obvezama".

Dean Buić se pak podsjetio na svoje davne kazališne dane te rekao je da prati aktivnosti Dramskog studija INK-a jer mu ga pohađa kćerka.

Prva izvedba bit će upriličena sutra u 13 sati, potom će predstava biti odigrana u srijedu u 12 i u 20, u četvrtak u isto vrijeme te u petak, 21. ožujka, u 14 sati. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter