Premijera Pozitivnog stava udruge Korak

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Premijera predstave "Pozitivan stav" udruge Korak - za širu javnost, jer predstava je dotad bila uprizorivana za đake - održana je u subotu navečer u Plavom salonu Doma hrvatskih branitelja.

Radi se o novom projektu udruge koja je radila predstavu "Iskorak" o LGBT tematici, a ovaj su put pripremili predstavu za edukaciju pulskih srednjoškolaca o spolno prenosivim bolestima.

Potka predstave, čiji tekst i režiju potpisuje Patrik Lazić, jednostavna je – mlada djevojka prerano i nespremno stupa u prvi spolni odnos. Ne ostaje trudna, ali biva zaražena HIV-om te na kraju počini samoubojstvo.

Ovu priču je dosad pogledalo više od tisuću pulskih srednjoškolaca, a radi se o jednom od prvih projekta takvoga tipa koje je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta odobrilo u sklopu Zdravstvenoga odgoja.

Važna zadaća predstave je educirati mlade, progovoriti o preranom stupanju u spolne odnose, neodgovornom spolnom ponašanju i zarazi HIV-om. Cilj projekta je povećati saznanje o posljedicama neodgovornog spolnog ponašanja te zaustaviti pad dobne granice za stupanje u spolne odnose.

Osim što su pogledali predstavu, srednjoškolci su nakon nje imali debate s članovima udruge, na kojima su izmjenjivali informacije o spolnosti, zdravstvenom odgoju, školskom sistemu, roditeljima i drugim temama. Projekt je nastao u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije i Hrvatskim debatnim društvom, a proveden je uz financijsku potporu Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva.

U predstavi glume: Diana Zrnić, Tita Winkler, Marko Drandić, Larisa Ivančić, Andrea Lončarić i Melisa Kamenčić. Glazbu potpisuje Ozren K. Glaser, scenografiju Nada Rokov, a dizajn rasvjete radili su Marin Janković i Udruga Sonitus. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter