Premijera komedije Amerikanska jahta u splitskoj luci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komedija Milana Begovića "Amerikanska jahta u splitskoj luci" sinoć je premijerno izvedena u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u režiji Dore Ruždjak-Podolski.

Redateljica je nakon predstave izrazila zadovoljstvo premijerom ocijenivši da je predstava rađena za široku publiku pa vjeruje da će biti rado gledana.

Po njezinim riječima, komedija Amerikanska jahta u splitskoj luci jedan je od toposa splitskog mentaliteta koji splitska publika doživljava i čuva kao svoje blago.

- Ta komedija nas uči da se moramo pobrinuti sami za sebe i sada pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, jer Hrvati uvijek očekuju pomoć izvana, istaknula je Ruždjak-Podolski te dodala da je u hrvatski mentalitet utisnuto "da će netko drugi nešto za nas napraviti".

Radnja komedije Amerikanska jahta u splitskoj luci, koju je Begović napisao 1930. godine, smještena je u Split između dva svjetska rata i bavi se starom splitskom plemićkom obitelji Milesi koja sanja o američkom bogatstvu.

Konte Keko (kojeg igra Mijo Jurišić), najmlađi izdanak stare plemićke obitelji Milesi, upozna hirovitu američku bogatašicu Phoebe (Anastasija Jankovska) koja je došla u Split luksuznom jahtom Stella.

Očaran koketnom mladom Amerikankom obeća joj pokloniti jedinu preostalu familijarnu vrijednost, Tizianov portret njegova davna pretka. To zaprepasti sve članove obitelji i domaćinstva Milesijevih, od majke Kate (Zoja Odak) preko potpuno osiromašenih stričeva konte Mome i konte Ruđe (Nenad Srdelić i Nikola Ivošević) do Katine krojačice Đidete Dunde (Vanda Boban), koja je zaljubljena u Keka.

Phoebin otac Filip Tudor (Žarko Radić), vlasnik jahte za kojeg se ispostavi da je potekao iz Splita, a kao dječak služio kod Milesijevih, ipak je voljan platiti sliku, no Phoebin zaručnik Lee Prentice (Josip Zovko) u bedekeru otkriva da slika nije autentično, već krivotvoreno Tizianovo djelo. Kako i priliči u komediji, sve ipak završava happy endom.

Dramaturginja predstave je Marijana Fumić, scenograf Ivo Knezović, kostimograf Mario Leko, skladatelj Stanislav Kovačić, oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović, a jezični savjetnik Tonči Banov.

Amerikanska jahta u splitskoj luci praizvedena je 1930. u zagrebačkom HNK-u, a nakon toga slijedila je premijera u češkom Brnu. U Češkoj je 1939. godine snimljen i film na temelju Begovićevog teksta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter