Premijera Freyevih "Romea i Julije"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cinjenica da se nakon stanke duže od stoljeca na nacionalnu opernu scenu vraca veliko glazbeno scensko djelo prvorazredni je kulturni i društveni dogadaj. Upravo se u tom ozracju u petak navecer u Operi Slovenskog narodnog gledališca Maribor dogodila premijera opere "Romeo i Julija" koju je, prema Shakespeareovoj tragediji, u 19. stoljecu uglazbio francuski majstor opere Charles-Froncois Gounod.

Cast da režira operu - koja je u Sloveniji do sada bila uprizorena tek jednom, i to davne 1907. u Deželnem gledališcu u Ljubljani - pripala je hrvatskom umjetniku Damiru Zlataru Freyu, a dirigirao je mladi Francuz Benjamin Pionnier.

U ulozi Julije nastupila je 26-godišnja sopranistica Lana Kos, Varaždinka, koja je od prošle godine u ansamblu Opere SNG-a Maribor, a Romeo je bio madarski tenor Peter Balczó. Njihove interpretacije, a "Romea i Juliju" karakteriziraju cetiri dueta naslovnih protagonista opere, odredio je mladalacki žar, posebice izražen kod Balczoa.

Pohvale idu i svim solistima u ovoj inscenaciji glazbeno-scenske price o tragicnim veronskim ljubavnicima koji se ljubavlju, slobodom mladalacke ljubavne strasti i svojom žrtvom suprotstavljaju zlokobnom neprijateljstvu njihovih obitelji i onodobnoj ucmaloj društvenoj konvenciji dogovorenih brakova izmedu utjecajnih obitelji.

Trosatna opera u pet cinova, pjevana na francuskom jeziku, uz titlovani slovenski prijevod, prema libretu Julesa Barbiera i Michela Carréa, uprizorena je u punoj Velikoj dvorani SNG-a Maribor koja prima oko 850 posjetitelja.

Ovacije i gotovo desetominutni aplauz premijerne publike te izvrsni komentari  svjedoce o uspjehu velikog povratka "Romea i Julije" na slovensku opernu scenu. Potvrduju to i vec pristigli pozivi za gostovanje u Japanu.


Podijeli: Facebook Twiter