Premijera filma "Kosac" na festivalu u Palm Springsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film "Kosac" prikazuje se u srijedu u okviru prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Palm Springsu, u programu "Another Europe", što je njegova američka premijera.

"Kosac"je snimljen prema scenariju Zvonimira Jurića i Jelene Paljan, a u njemu se isprepliću tri priče koje se događaju u jednoj noći negdje u Slavoniji. To je priča o čovjeku kojemu je pogreška koju je odavno napravio potpuno izmijenila život, jednako kao što je ratna trauma izmijenila život sredine u kojoj se priča odvija.

Ivo je radnik u slavonskom poljoprivrenom kombinatu naviknut raditi u polju noću jer mu je tako draže. Prije mnogo godina bio je osuđen zbog silovanja i otada izbjegava ljude, a i oni njega. U noći kada sretne Mirjanu, ženu koja je ostala bez benzina na cesti kojom rijetko tko prolazi, Josipa, radnika na benzinskoj i policajca Krešu, Ivina će se sudbina ispreplesti s njihovima i postupno otkriti sumornu sliku njegova života, ali i čitavog kraja koji je, kao i Ivo svojim zločinom, ostao zaustavljen i zarobljen ratom.

Na 61. Pulskom filmskom festivalu film je osvojio Zlatne Arene za kameru (Branko Linta), najbolju glavnu (Ivo Gregurević) i sporednu mušku ulogu (Igor Kovač) te nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara za najbolji film u nacionalnoj konkurenciji.

Uz Gregurevića i Kovača, uloge tumače Mirjana Karanović, Nikola Ristanovski i Lana Barić, za montažu su zaslužni Dubravka Turić i Tomislav Pavlic, za scenografiju Ivan Veljača, kostimografiju Ivana Zozoli Vargović, a zvuk Julij Zornik.

Film je producirala Kinorama, u koprodukciji sa slovenskom kućom Forum Ljubljana. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, MEDIA-e i Viba Filma.

Ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Palm Springsu prikazuje više od 180 filmova iz više od 70 zemalja, a traje od 2. do 12. siječnja. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter