Premijera "Egzorcizma" večeras u Vodnjanu

Dragan Trivanović (N. L.)
Dragan Trivanović (N. L.)

Premijera filma "Egzorcizam" Dalibora Matanića održat će se danas u Zajednici Talijana u Vodnjanu. Projekcija u palači Bradamante na Narodnom trgu počinje u 19 sati.

Ovaj psihološki triler, sniman upravo u Vodnjanu, prema tvrdnjama producentata iz Kinogerile na autentičan i uznemirujući način opisuje istinit i zataškan slučaj djevojke iz Vodnjana opsjednute sotonom. Stoga je red i da "u najstrašnijoj noći u godini", deset dana prije redovne distribucije u hrvatskim kinima 9. studenog, film zaigra na, odnosno u mjestu događaja.

Filmu je, kako je poznato, prethodio rad na kazališnoj predstavi istog naziva i s istom ekipom, premijerno prikazanoj u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula lani u listopadu, a u to je vrijeme krenulo i snimanje prvih kadrova u jedinstvenom ambijentu stare vodnjanske jezgre.

U fokusu filmske priče je djevojka Maša Artuković, navodno opsjednuta sotonom, čije stanje rezultira dolaskom svećenika posrnulog u vjeri koji se sprema provesti svoj prvi obred egzorcizma, kao i psihijatrice Sofije, koja pokazuje jasnu netrpeljivost prema religiji. Slučaj zaintrigira konzervativnu crkvenu televiziju čija ekipa nepozvana dolazi zabilježiti obred. Novinarka Lidija pred kamerama želi raskrinkati egzorcizam kao metodu kojoj nema mjesta u modernoj hrvatskoj crkvi, a snimatelj Boris Mašu poznaje iz djetinjstva. Mašina sestra Vera, ogrezla u religijski fanatizam, jedina ih dočekuje s nadom da će se stanje njene sestre popraviti.

U glavnim ulogama su Nika Ivančić, Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak, Janko Popović Volarić i Marko Braić. Direktori fotografije su David Oguić i Danko Vučinović, montažer je Tomislav Pavlic, skladatelji Alen i Nenad Sinkauz, kostimografkinja Desanka Janković, make-up je radila Sanja Rivić, a obradu tona Frano Homen. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter