Premijer: Smanjenje plaća u javnom sektoru za 3%

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bruto plaće zaposlenih u državnoj upravi i javnim službama ipak će se smanjiti i to za tri posto, prizno je to večeras i premijer Zoran Milanović gostujući u RTL-ovom Dnevniku. Smanjenje će oko 231 tisuća zaposlenih u javnom sektoru vidjeti već na plaćama u travnju.

- Za tri posto smanjit će se bruto plaće, odnosno koeficijenti zaposlenih i na taj način država će uštedjeti milijardu kuna, rekao je Milanović, otkrivši da će od toga biti izuzeti jedino nastavnici i učitelji, te profesori u srednjim školama, čije bi plaće trebale biti i nešto više nego dosad.

- Pogriješili smo što to nismo napravili prvog dana. Možda bi bilo dobro da smo već prvog dana smanjili plaće u javnom sektoru, dodao je.

Nakon 14 mjeseci na vlasti, tim Zorana Milanovića mora priznati da je na kraju prisiljen napraviti ono što je od samog početka nastojao izbjeći. Najavljujući smanjenje potrošnje u svom prvom proračunu, premijer je bio kazao da je plan Vlade da ne dira u same plaće zaposlenih i u mirovine. Međutim, već je iz prijedloga proračuna za prošlu godinu koji je predviđao smanjenje troškova zaposlenih za dvije milijarde kuna, bilo jasno da taj plan nije ostvariv bez rezanja plaća u javnom sektoru, odnosno da se to ne može napraviti samo smanjenjem dodataka i troškova prijevoza te neisplatom božićnica i regresa.

Na kraju na troškovima plaća nije bilo uštede, a Vlada je popravni odlučila odraditi u ovoj godini i plan je bio smanjenje troškova zaposlenih za 2,3 milijarde kuna. Božićnica i regres bez kojih ostaje javni sektor vrijedni su 600 milijuna kuna, pa je ponovno bilo jasno da bez značajnijeg rezanja plaća neće biti postignuta planirana ušteda. Vlada je tako godinu dana bježala od smnjenja plaća, a premijer je ponavljao da će Vlada koliko je to moguće braniti plaće i mirovine.

Najtežu odluku na kraju premijer je morao donijeti samo tri mjeseca prije lokalnih izbora, jer  je njegov tim još u prošloj godini vjerovao da je moguć rast BDP-a i da se će moći održati obećanje da plaće neće dirati.

- To je, nažalost, jedino moguće odgovorno ponašanje. Jedina alternativa su otkazi i očekujemo razumijevanje svih zaposlenih, jer ne možemo ovako dalje. Mi se ponašamo daleko odgovornije, ali jednostavno ne smijemo prelaziti određene plafone deficita, ispričao je večeras premijer, dodajući da se ne smije dovesti cijeli sustav u pitanje.

Naveo je kako vjeruje da će sindikati imati razumijevanja za ovu odluku, a njihove dosadašnje reakcije nazvao "ratobornim ali razumnim".

- Nije me strah i strah nije kategorija o kojoj trebamo razgovarati. Da, radimo s dobrim namjerama, mijenjamo proračun i Zakon o radu. To su strukturne reforme, a ovih tri posto na bruto plaću nije strukturna reforma, već samo palijativna mjera. Ovo je turbulentno putovanje i ja ne mogu ljudima prodavati maglu kao što se radilo prije. Sa svoje strane dajemo maksimum, ali to sve ne mora biti dovoljno, nema garancije, priznao je Milanović, koji je za kraj uputio i poruku poslodavcima, rekavši da je Vlada učinila sve da se maknu barijere za ulaganja.

- Moraju se i poslodavci malo uključiti i početi preuzimati rizik. Moj cijeli život je rizik. Pozivam poslodavce da više ulažu i da se više bore, neće država sve napraviti, zaključio je. (D. KUNDIĆ, J. MARIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter