Premijer: Optužbe protiv Lovrić Merzel nisu bagatelne

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović poručio je danas kako treba pričekati da državno odvjetništvo utvrdi činjenice vezane uz navodne kriminalne radnje sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, ustvrdivši kako optužbe njene bivše šefice kabineta Jasmine Jovev nisu bagatelne, ali i da ih iznosi osoba koja je u kampanji radila za HDZ-ovog kandidata za župana.

"Ove optužbe nisu bagatelne, tu se više ne radi o vreći graha i 200 jaja. Radi se o optužbi, a o činjenicama ne znamo baš ništa, stvorena je jedna nervoza, pričekajmo", rekao je Milanović novinarima nakon posjeta tvrtki Dok-Ing upitan o navodnom kriminalu županice Lovrić Merzel.

Jasmina Jovev, bivša predstojnica kabineta županice, optužila je Lovrić Merzel u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 da je naređivala lažiranje računa i novac koristila za osobne i stranačke svrhe.

Županicu se optužuje da je sustavno opustošila županijski proračun, a osoba koja to tvrdi kaže da za to ima dokumente i da to može dokazati. Idemo vidjeti, ovo se do sada nije događalo, kazao je Milanović.

Treba utvrditi činjenice nakon čega će se znati je li u ozbiljnom problemu županica Merzel ili osoba koja je optužuje za kriminal, dodaje.

Ako je dio toga istina, ili sve, naglašava Milanović, županica je u ozbiljnom problemu. "Trebat će vremena da se to utvrdi. A ako nije istina, onda je problem druge vrste - da mene netko tako optužuje, preko toga ne bih prešao ravnodušno", rekao je.

Milanović napominje da je Jovev osoba "čiji je posao u kampanji HDZ-a bio da Marina Lovrić Merzel ostane bez posla, odnosno više ne bude županica". Protiv Jovev, podsjetio je, zbog toga je i pokrenut postupak za tešku povredu dužnosti.

"Kao što znate, u drugom dijelu porodiljnog dopusta radila je u kampanji HDZ-a. To su podaci koje su mediji, po meni, prvo trebali reći. A onda, bože moj, ako je netko u HDZ-u, ne znači da ne govori istinu, ali treba dokazati", rekao je.

Upitan je li zadovoljan radom DORH-a budući da je, prema riječima Jasmine Jovev, saznanja o nezakonitostima nadležnom državnome odvjetništvu dostavila još u svibnju prošle godine, Milanović odgovara kako on o tome nema saznanja.

"Od kuda da ja to znam, da upadnem u državno odvjetništvo i prekopam ladice. Ja to ne znam, znam isto kao i vi, to je sve pod pretpostavkom da osoba govori istinu", odgovorio je.

U cijelom slučaju, dodaje premijer, radi se o "dvije suprotstavljene osobe koje imaju sve razloge da jedna drugu ne vole, poslovna su i politička konkurencija". "Dakle, stvari treba sagledavati u cjelini, a onda onaj čiji je to posao, a u čije ladice i prostorije ni ja ni vi ne možemo ulaziti, neka da ocjenu. To će trajati", poručio je.

Na kraju će ocjenu, zaključio je, dati birači. "SDP je SDP, HDZ je HDZ , puno je buke i galame. Na terenu nema suca, suci su na tribinama, njih par milijuna - na kraju će oni presuditi", rekao je.

Upitan hoće li dati povjerenje glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću kojem uskoro istječe mandat, Milanović odgovara kako povjerenje daje Sabor, a Vlada predlaže. "O tome ćemo kad za to dođe vrijeme", dodao je.

Govoreći o tvrtki Dok-Ing, koja proizvodi vozila za razminiranje, Milanović naglašava kako je riječ o kvalitetnoj tvrtki izvozniku kojoj će država pomoći koliko može. "A ovo je jedna od tih firmi koja ima 30-ak milijuna eura uglavnom izvoza, jedne dobre tehnologije i znanja koje je rezultat nevolje, odnosno rata. I čije proizvode SAD i niz drugih kupuju izravno. Takvim tvrtkama treba pomagati", naglašava.

Riječ je o pomaganju tvrtki koja je dokazala da može napraviti dobar proizvod, "a bez državne pomoći će teško ići dalje", ističe. "Pomagat ćemo koliko možemo i koliko pravila EU dopuštaju. Cilj je da ovakve firme od srednjih poduzeća postanu velika poduzeća, dakle da svoj izvoz udvostruče, udeseterostruče, a za to im treba novac, znanje imaju", zaključio je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter