Premijer o ''mučnom sukobu'' s Linićem, ministrima...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukob s bivšim ministrom financija Slavkom Linićem, koji je kulminirao izbacivanjem Linića iz SDP-a tijesnom većinom glasova članova Glavnoga odbora stranke, predsjednik SDP-a i hrvatske Vlade Zoran Milanović ocijenio je mučnim, u snimljenom intervjuu koji je u nedjelju emitirala sarajevska komercijalna televizija OBN.

Govoreći o sukobu s Linićem Milanović je kazao da mu je sve to bilo mučno, no dodao je kako je postupio po zakonu. Ocijenio je da je sve to u konačnici ipak bila unutarstranačka stvar koja ne bi smjela traumatizirati javnost, no stranka također nije ni sekta koja bi mogla djelovati izolirano od javnosti.

"Više puta sam rekao da nemam brata u politici", istaknuo je Milanović. Na pitanje o tome kakvi su zapravo učinci njegove Vlade Milanović je odgovorio da se napravilo puno. "Radimo puno, radimo najbolje što znamo, no stvari se ne mogu preko noći promijeniti", kazao je Milanović ustvrdivši da je u Hrvatskoj danas "neusporedivo više reda" nego u vrijeme vladavine HDZ-a.

"Hrvatska je manje korumpirana na svim razinama, ima uredniju administraciju i bolje statistike, puno funkcionalniji i stroži porezni sustav", smatra Milanović ustvrdivši kako ne zna da je sve to u protekle dvije i pol godine pratio neki veći skandal odnosno da je bilo sustavnog kršenja zakona.

Komentirajući optužbe na račun nekih ministara poput Rajka Ostojića u slučaju javnih nabava u zdravstvu Milanović je kazao da je očitovanje o tome zatražio još prije osam mjeseci i da će ga vrlo pozorno razmotriti. "Branit ću svoje ministre, ali tražim odgovornost", kazao je Milanović.

Rekao je da će predsjednik Ivo Josipović imati punu potporu SDP-a u natjecanju za novi mandat na toj dužnosti. "On je kandidat velikog broja građana." "Nisu mi bitni protukandidati i mislim da Hrvatska nema razloga birati drugog predsjednika. On (Josipović) je dovoljno iskusan, dovoljno mlad i dovoljno drzak kada to treba biti", kazao je Milanović.

Govoreći o statusu znanstvenih novaka odnosno politici zabrane otvaranja radnih mjesta za nove docente na sveučilištima koju provodi ministar obrazovanja Željko Jovanović, Milanović je kazao da bi bio sretniji da Jovanović nije za sebe pokušao osigurati mjesto docenta. "On niti se zaposlio u smislu da je nekome uzeo kruh niti je stekao status koji nije ranije imao, no to sam mu na blaži način zamjerio", kazao je Milanović dodajući da se takvi slučajevi ipak ne mogu uspoređivati "s onim razbojnicima".

Izbore za Europski parlament Milanović nije doživio kao izraziti poraz, ističući da su kandidati koalicije predvođene SDP-om ipak dobili 30 posto glasova i to uz iznimno mali odaziv koji se, po njegovu sudu, sveo na stranačku infrastrukturu.

"Bit će puno bolje od toga", ustvrdio je Milanović dodajući kako ga mandat dobiven prije dvije i pol godine s milijun glasova i dalje obvezuje, kao i da izvanredni izbori nisu opcija. Milanović je odgovorio potvrdno na pitanje može li zamisliti koaliciju s ORaH-om nakon idućih izbora, i to prije svega na temelju vrijednosnog sustava. Drži da postojeći izborni sustav u Hrvatskoj unatoč prigovorima dobro funkcionira jer, za razliku od Slovenije ili Italije, osigurava uspostavu stabilnih vlada.

Upitan kako cijeni uspjeh ekstremne desnice na proteklim izborima za Europski parlament rekao je da je najvažnije to da takve stranke i skupine neće uspjeti formirati nikakvu koherentnu grupaciju. "U tome vidim normalnu oscilaciju, klatno, kriza je", kazao je Milanović. Potvrdio je da respektira predstavnika europskih pučana Jeana Claudea-Junckera kao kandidata za predsjednika Europske komisije, iako nije bio njegov osobni izbor. Kazao je da Hrvatska može imati velike koristi od Unije, no mora zadržati državu i državnost da se o njoj ne bi odlučivalo negdje drugdje.

Zaposlenost i izvoz u Hrvatskoj nešto su veći od ulaska u Uniju i to je vidljiva korist od ulaska u EU, iako to nije dovoljno jer članstvo u Uniji tek treba "povući" cijelu državu, ocijenio je Milanović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter