Premijer najavio da se županije ipak neće ukidati

Bez regija odgovarajućeg kapaciteta i veličine teško se u Europi može preživjeti (Snimio: N. LAZAREVIĆ)
Bez regija odgovarajućeg kapaciteta i veličine teško se u Europi može preživjeti (Snimio: N. LAZAREVIĆ)

Regionalizacija i decentralizacija Hrvatske, koju je biračima uoči prošlih parlamentarnih izbora obećavala pobjednička Kukuriku koalicija, više nisu politike što ih podržava SDP i predsjednik te stranke, premijer Zoran Milanović. On je u intervjuu tjedniku "Telegram" kratko poručio javnosti i političkim partnerima da se zalaže za ostanak županija, čije je granice ocijenio dobro "iskrojenima" te da odustaje od podjele Hrvatske na regije koje smatra "okosnicom podjela".

Milanovićeva najava odustajanja od proklamirane politike te nove teritorijalne podjele Hrvatske na regije, koja se još u prosincu 2014. godine predlagala u promjenama Ustava, iznenadila je mnoge na političkoj sceni.

"Kada je pak riječ o županijama, mislim da su one, ovakve kakve su danas, optimalan oblik srednje teritorijalne organizacije u Hrvatskoj. Ne vidim ništa dobro u tome da zemlju podijelimo u pet povijesnih regija jer je upravo to bila okosnica hrvatskih podjela i manipuliranja Hrvatskom u ne tako dalekoj prošlosti. Tko god je uspostavio ovakav županijski sustav, imao je vrlo dobar politički osjećaj za hrvatske potrebe", odlučno je poručio Zoran Milanović.

Te su njegove riječi politički analitičari, kao i stručnjaci za javnu upravu, primili kao dio predizborne borbe i rezultat dosadašnjeg zanemarivanja obećanog teritorijalnog preustroja države. (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA, 21. SRPNJA 2015.

Sponza: Želimo vjerovati u decentralizaciju

U IDS-u su oprezno komentirali najave premijera Zorana Milanovića o opasnosti podjele Hrvatske na regije te ostanku županijskog modela teritorijalne podjele zemlje. - U potpunosti se slažemo s premijerom da na financiranje lokalne samouprave odlazi mnogo manje novca nego što se to u javnosti želi prikazati. Želimo vjerovati da je premijerova izjava najava stvarne decentralizacije koja je predviđena Planom 21, a koja do sada nije realizirana. Podsjećamo, Istra svake godine u središnju blagajnu uplati čak 800 milijuna kuna viška s kojima bi se u županiji mogao financirati cijeli niz projekata koje bi bitno podigle kvalitetu života građana, kaže Giovanni Sponza, saborski zastupnik i glavni tajnik IDS-a. - Takav centraliziran sustav kakav je danas neefikasan je i koči gospodarski razvoj. Vrijeme je da se s riječi prijeđe na dijela, poručio je Sponza.


Podijeli: Facebook Twiter