Premijer Milanović u Uljaniku

Premijer Zoran Milanović u pulskom brodogradilištu Uljanik (D. ŠTIFANIĆ)
Premijer Zoran Milanović u pulskom brodogradilištu Uljanik (D. ŠTIFANIĆ)

Premijer Zoran Milanović u pratnji ministara Borisa Lalovca i Branka Grčića te predsjednika IDS-a Borisa Miletića, obišao je brodogradilište Uljanik, razgledao brod izgrađen za naručitelja iz Turkmenistana i razgovarao s predsjednikom Uprave Uljanika Giannijem Rossandom.

- Razgovarali smo o tome da Uljanik Grupa vjerojatno izlazi iz restrukturiranja nekoliko godina ranije, što je rezultat njihova dobrog rada i Vladine politike. Hrvatska je ne samo spasila, nego i ojačala svoju brodogradnju, prije svega u Istri i Rijeci, u Dalmaciji je također borba. Kada to uzmemo u obzir i usporedimo se s drugim državama koje su ušle u EU, tamo praktički nema ničega, sve je opustošeno, izjavio je Milanović novinarima nakon obilaska Uljanika.

Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda kaže da su u knjizi narudžbi 22 broda, što je posao vredniji od milijardu eura. Isporuke ovih gradnji očekuju se 2016. i 2017. godine.

- Što se ugovaranja tiče, situacija je jako dobra. Prije dvije godine, kad smo krenuli u cijeli proces, nismo mogli ni sanjati da će situacija biti tako dobra jer, osim što imamo 22 broda, imamo i velik broj kvalitetnih brodova, pogotovo ovih koji su posljednji ugovoreni, a koji nam jamče dobro poslovanje u budućnosti. Postoji, međutim, i druga strana medalje: nakon dugog perioda nezaposlenosti, treba dosta napora, strpljenja, volje i truda da se produktivnost podigne na nivo na kojem je bila 2007. i 2008. Za to će trebati vremena i napora, ali uspjet ćemo, rekao je Rossanda te dodao da je prodano i 30 posto Uljanikovih kapaciteta za 2018. godinu.

Na pitanje hoće li Uljanik kupiti TESU, odgovorio je da je arsenal zainteresiran, što je i pokazao pismom namjere, no prije toga slijede pregovori s državom. "Nije gotovo dok se ne potpiše, ali mislim da idemo u dobrom smjeru. Danas nismo o tome razgovarali", rekao je Rossanda.

Riječki 3. maj trenutačno je u prednosti pred Uljanikom što se zaposlenosti tiče, dodao je.

- Tamo smo zbog programa restrukturiranja mogli, pogotovo u startu, imati drugačiju logiku ugovaranja, i oni su već krenuli malo prije Uljanika, tako da posla ima.

Kad je riječ o mogućnosti da Uljanik gradi platforme za vađenje plina i nafte u Jadranu, rekao je da je u arsenalu stvorena tehnologija, specijaliziraju se, te u knjizi narudžbi imaju i brodove druge namjere, ali koji su neka vrst platforme koje će tek graditi. Situacija na naftnom tržištu danas je malo drugačija nego prije godinu dana, ti projekti su se malo pomakli, ali kad se ukaže prilika, spremni smo, rekao je Rossanda. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter