Premijer kontrolira i sudsku vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pravo gradana na neovisnog suca garancija je vladavine prava, a da bi se to pravo ostvarilo, nužno je da suci budu neovisni od drugih dvaju vlasti, od populizma mase te od otklanjanja odgovornosti, skrivajuci se iza maske neovisnosti. To je jucer na 28. Danima hrvatskih odvjetnika porucio predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin.

- Neovisnost zna biti i paravan za neodgovorne suce, pretvarajuci se tako u kukavicje jaje usmjereno na dokidanje neovisnosti i stvaranje paravana za skrivanje od odgovornosti, kazao je Hrvatin, koji smatra da danas u Hrvatskoj ne postoji služba koja bolje mjeri kvalitetu i kvantitetu rada od sudacke.

Ministar pravosuda Ivan Šimonovic porucio je predstavnicima odvjetnicke komore da razmimoilaženja u stavovima o pojedinim pitanjima ne znace da suradnja Komore i Ministarstva pravosuda nije moguca. Govoreci o vladavini prava, Šimonovic je podsjetio na vec provedene ili predstojece promjene u imenovanju sudaca, kojima se umanjuje politicki utjecaj na karijernu promociju nositelja sudbene vlasti.

- Predsjednike sudova sad predlaže predsjednik Vrhovnog suda, a otkad sam postao ministar niti jedan predsjednik suda u Hrvatskoj nije imenovan bez konzultacije s kolegom Hrvatinom, premda to ranije nije bio zakonski uvjet, kazao je Šimonovic.

Bivši predsjednik Hrvatske odvjetnicke komore Marijan Hanžekovic požalio se što odvjetnici više nece sudjelovati u radu DSV-a, a podsjetio je da je još uvijek na snazi situacija u kojoj clanove DSV-a, suce Ustavnog suda te glavnog državnog odvjetnika bira Sabor.

- Ovakvim pravnim rješenjima predsjednik Vlade kontrolira ne samo sve ministre, vec i zakonodavnu i sudsku vlast. Ovakva koncentracija moci u rukama jedne osobe nije dobra, porucio je Hanžekovic.

Ideja predsjednika Republike Ive Josipovica da se za maloljetnicke delinkvente pooštre kazne dobila je podršku ministra pravosuda Ivana Šimonovica, ali uz uvjet da se kazne povise samo za najteža kaznena djela. Pravi odgovor na nasilje medu maloljetnicima Šimonovic ipak prije vidi u prevenciji nego u jacanju represije.


Podijeli: Facebook Twiter