Premijer dao punu podršku umaškim ribarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svom nastavku posjete istarskom poluotoku premijer Andrej Plenković obavio je susret s čelnicima Grada Umaga, predsjednikom istarskog HDZ-a Juricom Šiljegom, predstavnicima Sekcije ribara pri Udruženju obrtnika Bujštine, predsjednikom Udruge Mare Croaticum Danijelom Kolecom te ostalim predstavnicima ribara. Iza zatvorenih vrata Gradske palače, u kraćem razgovoru kojega je obavio s prisutnima, uspjeli smo od Koleca dobiti tek pohvalnu izjavu.

"Zadovoljni smo postignutim razgovorom i obećanjima. Ono što je najbitnije, eksplicite nam je rečeno da možemo nastaviti ribariti bez ograničenja Savudrijskoj vali", rekao je Kolec.

Susret u lučici

Ključni trenutak posjeta Umaštini upriličen je u ribarskoj lučici Savudrija, uz nazočnost umaških i savudrijskih ribara koji su ga s nestrpljenjem dočekali. Premijer je bio raspoloživ za razgovor te je odgovarao na pitanja, a moderator u diskursu bio je Kolec. S posebnim značajem predstavio je premijeru Rina Ossica, ribara iz Savudrije koji je doživio prvi incident u Savudrijskoj vali još davne 1994. godine. Ispričavši svoj nemili doživljaj te godine nastavio je s pitanjem.

"Izgubimo li naš hrvatski vodeni teritorij, mi, ovdje domaći ribari s registracijom UM, hoćemo li moći nastaviti ribariti u našem moru, jer nam prijete da to više neće biti moguće", upitao je. Potom se Danilo Latin, jedan od najpoznatijih i najborbenijih ribara iz Savudrije približio premijeru uručivši mu prigodan poklon – uokvirenu kartu iz 1947. godine na kojoj su jasno prikazane granice između teritorija dviju ondašnjih Republika Hrvatske i Slovenije.

Opušten razgovor

"Republiku Hrvatsku treba očuvati, a ne dijeliti. Nastojat ćemo svim silama sačuvati naš teritorijalni kontinuitet i integritet", rekao je Latin. Premijer se potom obratio nazočnima.

"Došli smo vam danas dati punu podršku, što je nedavno učinio i Hrvatski sabor. Želimo da znate kako ovim posjetom šaljemo otvorenu i jasnu poruku susjedima Slovencima s kojima želimo graditi put otvorene i dobrosusjedske suradnje."

Premijer je nastavio šetnju po ribarskome gatu u opuštenom razgovoru s ribarima dok su neke ribarice isplovljavale prema otvorenome moru. (S. BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter