Premantursko groblje dobiva još 127 mjesta i 57 niša

Premantursko groblje širi se prema moru (Snimio Neven LAZAREVIĆ)
Premantursko groblje širi se prema moru (Snimio Neven LAZAREVIĆ)

U lipnju bi trebala početi druga faza uređenja, odnosno proširenja mjesnog groblja u Premanturi, kada će se na površini od 451 kvadrata izgraditi 33 grobnice sa šest mjesta, 14 zemljanih grobova i depozitorij. Radovi bi trebali završiti do kraja godine, troškovnik još nije gotov, ali se procjenjuje da ova faza ne bi trebala biti skuplja od 600 do 700 tisuća kuna.

U prvoj, lanjskoj fazi uređenja premanturskog groblja na 762 četvorna metra izgrađeno je 25 grobnica (tombi), 54 grobna mjesta u zemlji, depozitorij te 57 niša, koje su uređene u sklopu sanacije potpornog zida. Ta je investicija, zajedno s uređenjem prilaznih putova i okoliša, postavljanjem eko rasvjete, špine, klupica i kontejnera, stajala 1,8 milijuna kuna, veli Enco Crnobori, član Uprave Med eko servisa, komunalnog poduzeća koje skrbi o grobljima na području općine Medulin. Radove je izveo Kapeloto beton, a nadzor je povjeren tvrtki Hiža.

Groblje je prije uređenja imalo 760 grobnih mjesta, a nakon dovršetka druge faze dobit će ih još 127, dakle, bit će ih ukupno 886. Projekt predviđa i treću fazu, uređenje 115 grobnih mjesta na 871 kvadratu, no Crnobori veli da će se s time pričekati budući da  će druga faza pokriti potrebe za idućih deset do petnaest godina.

Medulinski načelnik Goran Buić napominje da se uređenju prionulo jer na starom groblju više nije bilo mjesta, dok su, s druge strane, potrebe i interes mještana bili veliki. (M.


Podijeli: Facebook Twiter