Premanturci podržavaju ravnatelja JU-a Kamenjak

Radovan Vojnović, David Gerlič, David Pauletta i Erwin Greiml (B. ŽIŽOVIĆ)
Radovan Vojnović, David Gerlič, David Pauletta i Erwin Greiml (B. ŽIŽOVIĆ)

Problemi u komunikaciji s predstavnicima mještana Premanture te uporno nastojanje vladajućih u Općini Medulin da smjene čelne ljude u Javnoj ustanovi Kamenjak, prije svega članove Upravnog vijeća, a zatim i ravnatelja, teme su o kojima su na subotnjoj konferenciji za novinare u Premanturi govorili članovi Upravnog vijeća JU Kamenjak, predstavnici Mjesnog odbora te udruge Fenoliga.

Odreda ističu da se Kamenjakom upravlja dobro, što se, kažu, ne bi moglo reći za neke općinske tvrtke. Zato im nije jasno zašto medulinski načelnik Goran Buić traži njihov opoziv, ne bi li tako uspio maknuti i ravnatelja JU-a Nevena Ivešu. Zasad je pokušaj njihove smjene završio odgodom zadnje sjednice Općinskog vijeća, koja je zakazana za ponedjeljak.

Zamjenik predsjednice Upravnog vijeća Erwin Greiml tvrdi da općinska vlast na njih vrši stalni pritisak. Kaže da su oni dosad korektno i angažirano obavljali svoju dužnost te da bi se članovi Općinskog vijeća mogli ugledati na njih i početi zajedno raditi na dobrobit zajednice.

- Nije istinita tvrdnja načelnika da mještani Premanture ne podržavaju ravnatelja Kamenjaka i rad Javne ustanove. Prije nešto više od mjesec dana organizirana je prezentacija godišnjeg poslovanja JU-a koju je s odobravanjem prihvatila puna sala mještana. Desetak dana nakon toga održan je skup vlasnika parcela na Kamenjaku na koji je načelnik došao u pratnji šest zaštitara, što je izazvalo podsmijeh. To dovoljno govori tko ima podršku u Premanturi, smatra Greiml.

Članovi Upravnog vijeća JU-a imaju punu potporu Mjesnog odbora Premanture. Predsjednik MO-a David Gerlič tvrdi da Općina slabo komunicira s mještanima Premanture, omalovažavaju se njihove inicijative, ne uvrštavaju u općinske komisije, ne poštuju se odluke donesene na zborovima građana. Na zadnjim je lokalnim izborima Nezavisna lista Gorana Buića, naglašava, obećala puno stvari učiniti u Premanturi, a realizirala je samo jednu - uvođenje wirelessa. Sva druga obećanja, poput izgradnje pročistača otpadnih voda ili uređenje lučice Runke, nisu nikada ni započela s ostvarivanjem.

- Premantura puni proračun Općine s više od 20 posto, a vraća joj se jedan do dva posto. U proteklih desetak godina na taj smo način oštećeni za više od 50 milijuna kuna, kaže Gerlič, koji poručuje načelniku da se treba držati onoga što potpisuje, podsjećajući na dokument o uređenju odnosa između Općine i mjesnih odbora, koji je Buić, kao predsjednik MO-a Pomer, potpisao 2005.

David Pauletta, član Upravnog vijeća i predstavnik udruge Fenoliga, odbacio je optužbe da JU Kamenjak uplaćuje novac toj udruzi.

- Istina je da u zadnje tri godine uspješno surađujemo na zajedničkom projektu zimskih predavanja tako što JU plaća honorare predavačima, a Fenoliga sredstvima svojih članova osigurava tim ljudima smještaj i hranu, kaže Pauletta.

- Spremni smo prepustiti našu udrugu načelniku i njegovoj bulumenti da dokažu koliko su spremni raditi za opći interes, ali pod istim uvjetima pod kojima mi radimo - volonterski, bez visokih plaća i apanaža, zaključuje Pauletta. (piše B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter