Premanturci ostali bez svoje stare butige na ulazu u selo

Na ulazu u dućan natpis i razlog zatvorenih vrata (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
Na ulazu u dućan natpis i razlog zatvorenih vrata (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

Nakon što je dulje vrijeme bila otvorena samo u jutarnjim satima, na što su se mještani često žalili, Puljankina prodavaonica u Premanturi od proteklog je četvrtka zatvorena zbog, kako piše na obavijesti, "tehničkih razloga". Premanturka Mirjana Širola koju smo u petak zatekli u središtu mjesta kaže nam da je to sramota za Premanturu i veliki minus za Općinu.

- Postoji i jedan mali privatni dućan u mjestu koji je jako skup. Cijene bi trebale biti normalne jer ovdje živi oko 500 stalnih stanovnika, a među njima je puno starijih koji ne mogu odlaziti u trgovačke centre. U Premanturi je proglašena turistička zona, zbog čega su veći i porezi i cijene, ali mi nismo došli u Premanturu živjeti zbog turizma. Prvo su došli ljudi, pa onda turizam i zbog čega bismo baš u svemu morali biti zakinuti, zapitala je Širola.

Privatni dućan skuplji za 40 posto

S njom se slaže i predsjednik Mjesnog odbora Premanture Tomislav Novak, koji kaže da je tragično da turisti nemaju gdje kupiti jogurt u špici sezone.

- Ovdje u špici sezone bude tri do četiri tisuće automobila dnevno. Općina bi, kada je već Puljankina trgovina zatvorena, trebala odrediti prostor koji će dati u najam za potrebe dućana, predlaže.

        Prodavačica na kiosku požalila se da zbog nedostatka butige mještani moraju ići u Konzum kod Banjola. Jedan mještanin nije ni znao da je Puljankin dućan zatvoren prije dva dana, a za onaj drugi kaže da je preskup, s cijenama i do 40 posto višim u odnosu na uobičajene. Vlasnik je, rekli bi ekonomisti, očito dobro ocijenio svoju monopolističku poziciju na tržištu i u skladu s njom formirao cijene. Ivan Grujin pak kaže da se u Puljanci, i kada je bila otvorena, nije imalo što kupiti. "U 10 nisu više imali ni kruha", kaže te dodaje da je privatna butiga uvijek otvorena, izuzev nedjelje, kada radi do 14 sati.

Duravit će sagraditi novi dućan

Medulinski načelnik Goran Buić kaže da se Općina obratila Upravi Puljanke u namjeri da se riješi problem preuzimanjem prostora i davanjem u podzakup, no nisu dobili odgovor. Prostor koji se nalazi na ekskluzivnoj lokaciji u prelijepom mjestu koje ljeti privlači na tisuće turista doista je "zlatna koka" i, kako kaže Buić, upravo zbog tih činjenica dućan je ekstraprofitabilan. 

- Znam da Puljanka ima financijskih problema i ako je moguće parcijalno ih riješiti, stavljamo se na raspolaganje. Stanovnici su, pogotovo umirovljenici, u nemogućoj situaciji jer nemaju prodavaonicu s osnovnim živežnim namirnicama. To je, sa socijalnog aspekta, katastrofa. Treba nam jedna Puljanka kakva je ovdje bila prije 30-ak godina, standardi iz 80-ih godina koje više nemamo, rekao je načelnik.

Na pitanje posjeduje li Općina vlastiti prostor u koji bi se mogla smjestiti trgovina, kaže da su u postupku rješavanja jednog prostora preko puta Puljankinog koji, napominje, nije "ni približno tako prostran ni dobar". Taj je prostor puno manji i šteta da onaj Puljankin nije u funkciji, zaključuje načelnik.

Medulinska pročelnica za opće poslove i društvenu djelatnost Suzana Racan Stern, napominje da je tvrtka Duravit ishodila građevinsku dozvolu, te počela graditi objekt u kojem će, nadaju se u Općini, biti otvoren market kakvog Premanturci i njihovi gosti zaslužuju. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter