Premantura: Srušio kuću izgubljenu zbog duga!

Od kuće su ostali jedino obrisi pomoćnog objekta
Od kuće su ostali jedino obrisi pomoćnog objekta

Do temelja srušena velika kuća u centru Premanture epilog je bizarne priče o dužničkoj kalvariji obitelji Jurašin. Na odluku o rušenju došli su nakon rješenja pulskog Općinskog suda da moraju predati svoju obiteljsku kuću Risti Prodanovu, od kojeg su davne 1998. posudili određenu svotu novca te dug, po tvrdnjama Prodanova, nikada nisu vratili.

Jurašini, međutim, u trenutku rušenja nisu uništili svoju kuću, jer je ona u zemljišnim knjigama već bila u vlasništvu Prodanova. Zapravo, Prodanov, koji je široj javnosti poznat kao jedan od deset najvećih dioničara rovinjske Maistre, a posjeduje i dionice porečke tvrtke Riviera Adria, na kuću Jurašinovih se, kako nam sam kaže, knjižio još koncem 2001., kada mu premanturska obitelj istekom ugovora o zajmu nije vratila novac.

U ugovoru je, po njegovim riječima, kao zalog bila navedena sada srušena obiteljska kuća. Kako dug nije vraćen, Prodanovu je javni bilježnik izdao dokument o tome da mu Jurašini nisu uplatili novac, na osnovu kojeg ga je sud i uknjižio kao vlasnika kuće.

Godinama se slučaj vukao po sudovima, a početkom prošlog tjedna došao je trenutak kada je obitelj Jurašin morala napustiti svoju kuću. Međutim, dan prije primopredaje premanturska obitelj je unajmila bagerista koji je sravnio kuću u nekoliko sati.

Ljudi s kojima smo razgovarali pitaju se kako je moguće da je uopće bagerist pristao srušiti kuću a da prethodno nije provjerio u čijem je vlasništvu. Iz ruševine su virili madraci, što ukazuje da Jurašini nisu ni pokupili sve stvari prije rušenja.

U trenutku uništavanja kuće, odnosno kada ju je bager već napola srušio, Prodanov je, tvrdi, slučajno tuda prolazio i odmah pozvao policiju. Iako jedna iz mnoštva priča o tom slučaju govori da je pritom bagerist završio u pritvoru, iz PU istarske nam nisu potvrdili tu informaciju. Poručili su tek da je "kriminalističko istraživanje još u tijeku". Rekli su i da je Prodanov (nisu naveli njegov identitet, op. n.) podnio kaznenu prijavu zbog "povrede tuđih prava". Općinsko državno odvjetništvo naložilo je stoga policiji očevid na srušenom objektu.

Prodanov je pristao na razgovor s nama. Otvoreno je rekao da je Jurašinima 1998. posudio 265 tisuća švicarskih franaka.

- Pozajmio sam im taj novac uz četiri posto godišnje kamate, rok vraćanja od tri i pol godine, a kao garanciju su dali kuću, tvrdi Prodanov.

Od obitelji Jurašin pokušali smo čuti njihovu stranu priče, ali uspjeli smo doći tek do sina Vanje koji nam nije htio dati očev broj, već je rekao da će ga on pitati želi li s nama razgovarati. Kasnije nam se više nije javljao s povratnom informacijom. U Premanturi smo posjetili i njihovu ribarnicu koja je bila zatvorena. (piše Bojan ŽIŽOVIĆ; snimio Milivoj MIJOŠEK)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter