Premantura slavi 380 godina župe svetog Lovre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trostruka svecanost okupila je u Premanturi ovaj vikend veliki broj ljudi: promovirana je knjiga "Crkva u Premanturi" fra Ljudevita Antona Maracica, proslavljen 90. rodendan biskupa Antona Bogetica te 380. godišnjica postojanja župe svetog Lovre. Svecanosti su prisustvovali i celnici medulinske Opcine.

- Na svecanosti je vladala jako posebna i emotivna atmosfera. Sam fra Ljudevit Anton Maracic je Premanturac tako da je u knjizi opisao i povijest Premanture pa je knjiga prihvacena vrlo emotivno. U njoj piše i o prvih osam obitelji iz okolice Zadra koje su 1585. morem došle prvo do Medulina, a potom odlucile osnovati naselje njemu nasuprot. Tako je nastala Premantura, a obitelji su se obavile poljoprivredom, ribolovom i izgradile si kuce. U roku od 50-ak godina od njihova naseljavanja nastala je i župa. Autor pojašnjava i kako je Crkva utjecala na razvoj mjesta i odnos s Pomerom, rekao nam je medulinski nacelnik Goran Buic.

Nastanak knjige je u potpunosti financirala Opcina Medulin, a urednici su Andrej Bader, premanturski župnik Juel Catary, fra Ljudevit Anton Maracic i Goran Buic.

Premanturska crkva sv. Lovre dovršena je 7. svibnja 1632., a posvecena je 1664., piše Silvana Wruss Mihovilovic u knjizi "Premantura". O prvim stanovnicima Premanture, koji su se na to podrucje doseljavali od 1585., skrbio se pomerski župnik, a novu premantursku crkvu mještani su podigli na brdu i posvetili je sv. Lovri muceniku. Prvi župnik u novoosnovanoj premanturskoj župi bio je sumještanin Miho Slipcevic, koji je tu dužnost obavljao do smrti 1665. godine.

Biskup porecki i pulski u miru Antun Bogetic, koji je u svojoj rodnoj Premanturi nedavno proslavio 90. rodendan, roden je 24. travnja 1922. godine. Zareden je za svecenika 1946., prva mu je župa bila Skitaca, a službu generalnog vikara obnašao je od 1968. do 1981., kad odlazi u misije u Argentinu. Tamo je ostao do 1984., kad je imenovan biskupom. Umirovljen je 1988., otkad je, uz papin blagoslov, do 2006. bio duhovnik bogoslovije i misionar na Tajvanu. Sada živi u Puli.

Bogetic je osnovao Kolegij i klasicnu gimnaziju u Pazinu, a prije 20-ak godina otvorio je Biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli. (Tatjana GRBIC, P. LUKEŽ)

OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter