Premantura: Rekordnih 440 vozača na Rocky Trail utrci

 Luka Grubišić (D. ŠTIFANIĆ)
Luka Grubišić (D. ŠTIFANIĆ)

Bilo je to jako lijepo popodne za sve one koji su u subotu bili u Premanturi na 21.XCO Premantura Rocky Trail UCI C1 utrci. Počevši od organizatora, jer je sve bilo gotovo savršeno, što će potvrditi baš svaki sudionik utrke, gledatelja kojih je bilo u impozantnom broju, pa do "mountainbikera" koji su sudjelovali na jednoj od najboljih, ali i najljepših utrka u ovom djelu Europe. Najviše je bilo biciklista iz Hrvatske i Češke, no bila je tu cijela reprezentacija Grčke i nekoliko reprezentativaca Italije, Rumunjske, Francuske, Švicarske. Ponosni mogu biti pobjednici u čak 22 kategorije, jer je konkurencija bila žestoka, a posebno se to odnosi na pobjednike kraljevske, elite kategorije. 
U ženskoj konkurenciji to je Tanja Žakelj iz Slovenije koja je ponovila prošlogodišnji uspjeh, dok je u muškoj najbolji bio češki vozač Matous Ulman.
 
Gužva na startu
 
Prva utrka sezone, barem što se tiče Kupa Hrvatske odmah je potukla sve rekorde. Organizatori su zahvaljujući UCI C1 kategoriji privukli puno inozemnih biciklista, pa čak 440 njih na startu ne treba nimalo čuditi. Rekord se dogodio i u Elite kategoriji gdje je startalo čak 103 vozača. Velika gužva na startu s obzirom na broj biciklista izazvala je samo jedan pad, no bez posljedica, a bilo je lijepo vidjeti "zmiju" biciklista koja je vijugala stazicama na Gornjem Kamenjaku. Desetak najboljih izdvojilo se već nakon prvog polukruga i stalnim izmjenama doprinosili neizvjesnosti. Zanimljivo je da je među prvih osam čak pet vozača iz Češke. Pobjednik je nakon tri kruga bio tek na šestom mjestu, no onda je krenuo u napad i u svakom novom krugu bio je sve bolji, sve dok u šestom nije preuzeo vodeće mjesto i zadržao ga do kraja.
 
Satisfakcija
 
- Ovo mi je treći nastup u Premanturi, a s obzirom da sam prva dva puta ostao bez plasmana, ova pobjeda je satisfakcija za sve. Bilo je toplo, nedostajalo mi je zraka, ali sam uspio. Staza je teška i tehnički zahtjevna, ali je zanimljiva, a velika konkurencija natjerala me da dam sve od sebe - rekao je Matous Ulman.
 
Iako je u prvom krugu bio tek na 49. mjestu, Đani Simčić, član domaćeg kluba Adrenalina uspio je završiti utrku na 34. mjestu uz zaostatak od 10.35 minuta, što u ovakvoj konkurenciji nije loš rezultat. Pored njega i član Grožnjana Sandi Bažon sudjelovao je u utrci, ali je zbog zaostatka više od 80 posto od vodećeg vozača 
isključen iz utrke nakon četiri kruga.
 
U ženskoj konkurenciji Tanja Žakelj nije imala problema. Od početka je dala do znanja da želi ponovo na najvišu strepenicu postolja i ni u jednom trenutku to nije dolazilo u pitanje. Bodrena od svojih bučnih navijača iz "Tanja Žakelj fun cluba" koji su stvorili lijepu atmosferu, nakon 1:21.52 sata uzdignutih ruku prošla je kroz cilj. (Boris VIDULIN)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Podijeli: Facebook Twiter