Premantura: Penzici istjerali umjetnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Postav izložbe akademskog slikara Roberta Paulette u premanturskoj staroj školi, koji je trebao trajati do petka, skinut je prošle subote dok se otvorenje izložbe Tee Bicic i koncert grupe Nola, najavljeni za narednu subotu, odgadaju do daljnjega.

Navedene manifestacije organizira udruga Fenoliga, a njezin predsjednik David Pauletta kaže da je razlog otkazivanja manifestacija dodjela prostora stare škole Sindikatu umirovljenika medulinske podružnice, i to u periodu od 31. srpnja do 12. kolovoza.

- S Opcinom Medulin smo potpisali ugovor o korištenju prostora, uz stavku da u iznimnim slucajevima i Opcina može biti korisnik prostora, primjerice kad se organiziraju zborovi mještana. Jednostavno se osjecamo izigrani.

Iako je do ove promjene došlo voljom nacelnika Gorana Buica i donacelnika Damira Demarina bez argumentacije i to veoma kasno (prošli petak, op. a.) pa su uistinu oni odgovorni za novonastalu situaciju. Mi se kao organizatori navedenih dogadanja ispricavamo publici. O eventualnim naknadnim terminima održavanja ovih manifestacija nastojat cemo obavijestiti javnost na vrijeme, kaže Pauletta.

Donacelnik Damir Demarin porucio je da je tužno da se dvije udruge ne mogu dogovoriti oko prostora i termina te da mora urgirati Opcina.

- Udruga Fenoliga cijeli niz godina ima ekskluzivu na taj prostor i nema dvojbe da ga i dalje mogu koristiti. Osim toga imaju i prodajni dio, znaci da i prihoduju u tom prostoru i nitko im ništa nije prigovorio. No, i umirovljenici su zatražili prostor tako da smo morali zadovoljiti i njihove potrebe.

Nastala je situacija u kojoj niti jedna strana nije zadovoljna jer su umirovljenici svoj postav skratili na deset umjesto na 20 dana, a Fenoliga je morala otkazati izložbu. No, mjesecima se nisu mogli dogovoriti pa je morala intervenirati Opcina. Za koncert Nole nisam znao da ce biti, ali udruzi nitko ne brani da ga organizira u dvorištu škole, kaže Demarin.

No, Pauletta odgovara da je koncert vezan uz izložbu pa, ako nema izložbe, nema ni koncerta. Na pitanje zašto su umirovljenici morali baš u navedenom terminu imati izložbu, Demarin odgovara da Fenoligi nije odgovarao niti jedan termin jer im je kolovoz natrpan zbivanjima.

Dodao je da je udruga iznimno aktivna te da predavanja koja organizira posjecuju i umirovljenici koji udrugu takoder hvale. S obzirom na to da se Fenoliga osjeca izigrano, Pauletta nam je rekao da ce krajem sezone donijeti definitivnu odluku hoce li i dalje organizirati kulturna zbivanja u Premanturi, odnosno biti aktivni.

Iako smo htjeli cuti i drugu stranu - umirovljenike, do predsjednice medulinske podružnice Vere Vidmar nismo uspjeli doci.


Podijeli: Facebook Twiter