Premantura: Od srušene kuće do deponija u centru

Na postojeći građevinski otpad na parceli na adresi Selo 83 navozi se novi (D. MEMEDOVIĆ)
Na postojeći građevinski otpad na parceli na adresi Selo 83 navozi se novi (D. MEMEDOVIĆ)

Kad turisti koji ulaze na Kamenjak zapitaju mještane što se desilo na parceli na adresi Selo 83, oni samo odgovore: potres!

- A što da im kažemo, tko će objasniti tu cijelu zbrku, kazala nam je jučer mještanka koja živi u neposrednoj blizini parcele na kojoj je prije godinu dana srušena kuća. I dan-danas ondje se nalazi gomila građevinskog materijala, koju je nemoguće ne primijetiti jer je tik uz ulaz na Kamenjak.

Upravo zbog toga ovih nam se dana javljaju Premanturci jer, kažu, dolazi još jedna sezona, a ogromna hrpa otpada koja samo raste i dalje je na istom mjestu. Na kapiji je osvanuo i natpis: "Vukovarska ulica, Jurašinova, Damirova, Olega, ulica".

Sve to, smatraju Premanturci, stvara negativnu sliku o Premanturi i medulinskoj općini koja je, ističu, treća u Hrvatskoj po broju noćenja, nakon Dubrovnika i Rovinja.

Osim toga, primijetili su da na parcelu dolaze kamioncini i iskrcavaju građevinski otpad, tako da neograđena parcela postaje ilegalni deponij građevinskog materijala. Premanturci smatraju da tu situaciju treba riješiti te, ako vlasnik parcele ne namjerava počistiti otpad, onda to treba učiniti Općina i ispostaviti vlasniku račun.

No, budući da se radi o privatnom posjedu, Općina nema mogućnost intervencije.

Naime, kuću je početkom 2013. srušila obitelj Jurašin, koja je rješenjem pulskog Općinskog suda svoju obiteljsku kuću morala predati Risti Prodanovu, od kojeg su 1998. posudili veliki iznos novca, a dug, po tvrdnjama Prodanova, nikada nisu vratili. Prodanov se na kuću Jurašinovih uknjižio još koncem 2001., kada im je istekao rok u kojem su se obvezali Prodanovu vratiti posuđeni novac. (T. GRBIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter