Premantura: Na križnom putu više od 250 vjernika

Križni put od Premanture do Volma (T. GRBIĆ)
Križni put od Premanture do Volma (T. GRBIĆ)

Na četiri kilometra dugačkom križnom putu od Premanture do Volma sudjelovalo je u srijedu više od 250 vjernika. Na čelu procesije bili su vjernici s kadionicama, velikim drvenim križem i kipom Djevice Marije.

Procesija je krenula od Premanturskoga križa putem Gornjeg Kamenjaka do Volma, uz zaustavljanje na 14 postaja koje je blagoslovio župnik premanturski i pomerski Joel Katary. Na najvišem brdu na Gornjem Kamenjaku, na pola puta, blagoslovljen je petmetarski velebni križ.

Prvi je to put da vjernici s područja medulinske općine hodočaste zaustavljajući se uz postaje realizirane u sklopu projekta izrade križnog puta koji je dovršen u srpnju. Prvih sedam skulptura, postaja, postavljeno je lani u rujnu, a u svibnju ove godine nastavilo se s kiparskom kolonijom na kojoj je izrađeno preostalih sedam skulptura.

Postavljene su krajem srpnja, a teže između dvije i tri tone. Izrada križa počela je u ožujku, a u srpnju je postavljen na brdo između Premanture i Volma s kojeg se vide sva mjesta i zvonici medulinske općine.

Župljani su položili u srijedu pod križ cvijeće kao simbol sloge svih mjesta i župa. U Volmama kod 14. postaje vjernike je dočekao porečki i pulski biskup monsinjor Dražen Kutleša. Blagoslovio je 14. postaju i cijeli križni put, a procesija je nastavila do crkve Majke Božje od Volma čije je dvorište bilo premalo za velik broj vjernika koji je želio prisustvovati svečanom euharistijskom slavlju. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter