Premantura: Izgorjeli auti Kristijana Floricica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dva automobila vlasnika fonda Aureus Invest Kristijana Floricica izgorjela su gotovo u potpunosti u cetvrtak nešto prije 21 sat u Premanturi u Muntama, ispred njegove obiteljske kuce. Uzrok požara zasad nije poznat, a policija prije službenog izvješca ne želi špekulirati je li rijec o tehnickom kvaru na vozilu ili je požar bio podmetnut.

Vještaci MUP-a u subotu u Premanturi

Od Valtera Opašica iz Odjela za analitiku i odnose s javnošcu PU istarske doznajemo da ce u subotu u Istru doci vještaci zagrebackog Centra za forenzicna istraživanja, ispitivanja i vještacenja "Ivan Vucetic" ne bi li utvrdili okolnosti ovog dogadaja, odnosno je li rijec o kvaru ili je požar podmetnut.

Na mjesto dogadaja su nakon dojave preksinoc stigli vatrogasci i policija, no od Audija S8 i Mercedesa nije ostalo puno.

- Ne želimo nagadati što se dogodilo u Premanturi. Uz naše ljude, na mjestu dogadaja radit ce i vještaci iz Centra "Ivan Vucetic". Više cemo znati po okoncanju ocevida, kada dobijemo službeno izvješce. Do tada ce naši djelatnici osiguravati mjesto dogadaja, rekao je Opašic.



U vatrenoj stihiji od skupocjenog Audija ostali su citavi tek prtljažnik i dvije stražnje gume s felgama, dok je ostatak vozila doslovce rastopljen. Ispred njega se nalazio Mercedes pa se vatra proširila i na njega, ali on je ipak prošao malo bolje. Materijalna šteta ce po svoj prilici iznositi više stotina tisuca kuna, s obzirom na cinjenicu da novi Audi S8 stoji više od milijun kuna.

Zbog obavljanja ocevida policija je za sva vozila i pješake trakama zatvorila Ulicu Munte. Ocevid djelatnika PU istarske je na opožarenim vozilima poceo tek ujutro, dolaskom krim-policije.

Susjeda cula buku nalik udarcima vrata

Od susjeda iz desetak obližnjih kuca s nama je željela razgovarati samo Luciana Mezulic, koja nam je ispricala što je cula i vidjela u cetvrtak navecer u ulici u kojoj u vecini kuca tijekom zime nitko ne boravi.

- Vratila sam se iz grada oko 20 sati, a nakon što sam zbrinula psa ušla sam u kucu i cula da je nešto grunulo, kao jak udarac vratima. Nedugo zatim uslijedio je drugi slicni udarac. Tada sam izletjela iz kuce i vidjela da na cesti gori automobil, ali radilo se o manjem plamenu. Odmah sam nazvala 112 i obavijestila ih o požaru, no rekli su mi da je netom prije mene vec netko zvao. Potom sam opet pogledala van i vidjela da se vatra rasplamsala. Pocela su pucati stakla na automobilima. Vatrogasci i policija stigli su za manje od pet minuta. Ne bih vam znala ništa reci o Floricicu, vlasniku automobila, jer nismo u kontaktu i ne družimo se. Svatko od nas ide za svojim poslom, rekla je Mezulic.



Na mjestu dogadaja u uskoj jednosmjernoj ulicici Munte zatekli smo dva automobila pored obiteljske kuce Floricic, a policija je dijelove rastaljenog Audija prekrila plavim ceradama, radi ocuvanja eventualnih dokaza. Vrijeme je zbog jake bure i vrlo niske temperature bilo izrazito nepovoljno, tako da osim policije i nas gotovo nikoga nije bilo na cesti.

Kristijan Floricic: Ne vjerujem da je požar podmetnut

- U cetvrtak u 20.30 sati, pola sata nakon što sam došao kuci, cuo sam cudne zvukove iz dvorišta, nalik na pucketanje. To se ponavljalo još nekoliko puta prije no što sam izašao pogledati o cemu se radi. Pomislio sam da susjed baca petarde. No, kad sam izašao, vidio sam da gori hauba Audija te doznao od susjede da je zbog toga još prije 10 minuta nazvala vatrogasce. Zbog bure se vatra ubrzo proširila na ženin Mercedes, koji je bio parkiran do Audija, ispricao nam je Kristijan Floricic, koji kaže da ne zna zbog cega je požar izbio.

Kazao nam je da je cetiri godine star Audi prošlog tjedna bio na redovnom servisu, a u vožnji nije primijetio nikakve anomalije niti cudne zvukove, pa ni u cetvrtak, pola sata prije no što je izgorio.

Ocekuje da ce tocan uzrok izbijanja požara saznati nakon ocevida koji je najavljen za danas, ali misli da je razlog što je Audi potpuno izgorio taj što ima motor i karoseriju od aluminija, materijala koji ima nižu tocku tališta od celika, od kojeg je napravljena vecina automobila, poput Mercedesa njegove supruge. Smatra da je drugi razlog zašto je automobil izgorio do neprepoznatljivosti karbon, materijal kojim je obložena unutrašnjost.



Na pitanje sumnja li da je požar podmetnut, veli da tu mogucnost iskljucuje te da nije primio nikakve prijetnje. Zakljucio je da smatra da požar na automobilima nema nikakve veze s njegovim ulagackim djelatnostima.

Vlasnik jedan od najimucnijih Istrana

Kristijan Floricic jedan je od najbogatijih Istrana. Sin je nekadašnjeg direktora Istarske banke Marija Floricica i clan obitelji direktora Fiat-Chryslera. Šira javnost za njega je prvi put saznala pocetkom 2004., kada je državna agencija pocela s javnim objavljivanjem lista deset najvecih dionicara.

Njegovo se ime tada pojavilo na listama Uljanik Plovidbe i Adris grupe. U potonjoj tvrtki Floricic je bio na funkciji direktora za jugoistocnu Europu, a njegova sestra blizanka Martina radila je u Uljanik Plovidbi, gdje je takoder bila i ostala u krugu najvecih dionicara.

Krajem 2005. Floricic je dao ekskluzivni intervju Glasu Istre, u kojem je naveo da je na dionicama zaradio stotine milijuna kuna. Zakljucili smo tada da je on najbogatiji Istranin koji živi južno od Bala, gdje je tada boravak imao prijavljen drugi najbogatiji stanovnik Poluotoka, Plinio Cuccurin.

Floricic je Glasu Istre otkrio da je s ulaganjem poceo 2000., s obiteljskom uštedevinom od stotinjak tisuca eura, i to kao broker. To je honorarno radio za vrijeme studija ekonomije u Zagrebu. Jednom prilikom je izjavio da je tada cijelo vrijeme gledao CNBC i ostale specijalizirane satelitske TV-programe o financijama i ulaganju, jer ga je zanimalo zašto pojedinim dionicama vrijednost raste, a drugima pada. (M. SARDELIN, P. GREGOROVIC, snimili M. ANGELINI, S. NIKETIC/Cropix)


Podijeli: Facebook Twiter