Premantura: I nakon legalizacije - bespravna gradnja!

Bespravno izgrađena zgrada na adresi Brig 15a
Bespravno izgrađena zgrada na adresi Brig 15a

Iako je prošlo 5,5 godina od kada je utvrđeno da će se legalizirati objekti koji su bespravno sagrađeni do sredine 2011., bespravna gradnja i nakon toga i dalje buja. To smo iznova utvrdili ovotjednim posjetom Premanturi. Vlasnici zemljišta u tom naselju nadomak zaštićenog parka prirode Kamenjak i dalje grade bespravne objekte. No, građevinska inspekcija po svakoj prijavi odlazi na teren te postavlja table kojima označava bespravno gradilište i poziva vlasnike tih zemljište na informativni razgovor.

Od kontejnera do katnice

Takvu tablu smo zatekli pred ulazom u kamp Stupice, odnosno na vikendici Matije Strune i Danice Kovačič iz Slovenije. Temeljem inspekcijskog nadzora napravljenog 10. siječnja građevinska inspekcija pozvala ih je da se odazovu na razgovor 16. siječnja. Prema tvrdnjama mještana, koji nisu željeli da ih imenujemo u javnosti, ti bespravni graditelji su na parceli imali kontejner za boravak temeljem kojeg su iskoristili mogućnost legalizacije i napravili prizemnicu, a kada im je to legalizirano podigli su prvi kat na što je sada reagirala građevinska inspekcija.

Niču nove betonske ploče

Sličnu situaciju smo zatekli na Muntama, odnosno na poluotoku između uvala Močile i Guvnina. Tu je građevinska inspekcija sredinom prosinca postavila table kojima označava bespravno gradilište i poziva vlasnike tih zemljište na informativni razgovor. Table su postavljene na dvije betonske ploče izgrađene jedne pored druge. Jedna je veličine 38 četvorna metra, a druga 48 kvadrata i očito su napravljene kao temelj budućih bespravnih vikendica.Pored tog gradilišta zatekli smo auto slovenskih registarskih oznaka, a pregledom katastra utvrdili smo da je ta šuma na poluotoku podijeljena na stotine parcela i za one koje smo analizirali u katastru utvrdili smo da su u vlasništvu slovenskih državljana.

Svega nekoliko metara dalje od dvije betonske ploče bespravni graditelji pripremili su teren za novu gradnju. Pitanje je samo vremena kada će i tu niknuti betonska ploča ili objekt. (P. GREGOROVIĆ, snimio D. MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter