Premalo fizikalnih terapeuta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fizikalnih terapeuta trebalo bi biti po jedan na svakih deset, a ne petnaest tisuca gradana, buduci da se na terapiju ceka i po šest mjeseci. Ovako glasi najvažniji zakljucak 7. simpozija distroficara Istre pod nazivom "Ususret zdravlju 2010.", koji je prošloga tjedna održan u hotelu Histria. Prijedlog ce, prema Davoru Komaru, predsjedniku Društva distroficara Istre koje je manifestaciju organiziralo, biti upucen Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi na razmatranje.

Ovogodišnji dvodnevni simpozij bio je najveci do sada te je samo u zdravstvenom dijelu registrirano 649 ucesnika, dok ih je lani bilo nešto manje od petsto. Od navedenog broja bilo je 244 zdravstvenih djelatnika, odnosno 110 medicinskih sestara, 11 psihologa, 90 fizioterapeuta i 32 lijecnika. Takoder, peteroclana komisija koju su sacinjavale komore i koja je bila zadužena za evaluaciju simpozija dala mu je najvece ocijene, cime je potvrdeno da se radi o jedinstvenom dogadaju ove vrste u Hrvatskoj, istaknuo je Komar. Za zanemariti nije ni cinjenica da je on bez kotizacije za sudionike, koje su inace za ovu vrstu dogadaja vrlo visoke.

- Kongresna dvorana bila je oba dva dana puna, a u popodnevnim satima se tražilo mjesto više. Ovim podacima želimo reci da smo preponosni na naš simpozij i od srca zahvaljujemo svima koji su doprinijeli njegovom uspjehu. To se odnosni i na predavace-izlagace, koji su sudjelovali bez da za to prime naknadu, ispricao je Komar i dodao da se troškovi za njegovu organizaciju krecu oko 110 tisuca kuna.

Teme su bile raznovrsne, pa je tako bilo rijeci o inovativnim socijalnim uslugama udruga osoba s invaliditetom, prehrani, hospiciju i palijativnoj skrbi, psihijatriji i duhovnosti osoba s invaliditetom, fizikalnoj terapiji, rehabilitaciji i zdravstvenoj njezi, djeci s mišicnom distrofijom, ali i o pravima iz sustava socijalne skrbi za osobe s invaliditetom, njihovim mogucnostima za zapošljavanje te stjecanje vozacke dozvole. Osim toga, održane su prezentacije ortopedskih pomagala i ronjenja.


Podijeli: Facebook Twiter