Premali broj hotela usporava rast turizma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema najavama direktora predstavništava HTZ-a u inozemstvu, ovogodišnji rani buking pokazuje da Hrvatskoj nedostaje hotelskih kapaciteta. Buking je bolji nego prošle godine, ali mogao bi biti i bolji da nije stao kada su kapaciteti popunjeni. 

- Prema statističkim podacima udruženja francuskih turoperatora (SETO) ovogodišnje ljetne rezervacije za Hrvatsku bilježe porast od 11,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Budući da je riječ o gostima koji pretežno dolaze zračnim putem, značajno smo intezivirali aktivnosti koje se odnose na podupiranje zračnih linija. Samo u 2016. iz Francuske je uvedeno devet novih redovnih zračnih linija s polascima iz Pariza, Toulousea, Bordeauxa, Nantesa i Marseillesa, a ove godine dodane su još četiri nove. Da je interes za Hrvatskom u ovom trenutku velik, pokazuju i podaci pojedinih avio kompanija od kojih neke najavljuju i do 50 posto više putnika nego prošle godine, kaže Danijela Mihalić Đurica, direktorica predstavništva HTZ-a u Francuskoj.

Omiljena kod Francuza

Hrvatska sve više u očima Francuza ulazi u kategoriju omiljenih destinacija.

- Prema eVisitoru Hrvatska s francuskog tržišta od početka godine bilježi oko 12 posto više dolazaka i isto toliko povećanje noćenja, dok je prošle godine ostvareno 6 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja, kaže Mihalić Đurica.

Dobre vijesti stižu i iz Beča.

- Držimo dvoznamenkasto povećanje od 15 posto u dolascima i 20 posto u noćenjima. U glavnu sezonu ulazimo s pozitivnim rezultatom, što znači da je pred nama odlična sezona što se austrijskog tržišta tiče. Najveći problem kod naših turoperatora je nedostatak hotelskih kapaciteta, tako da će se startni dobar, čak i dvoznamenkasti porast bukinga donekle otopiti, no i dalje će stanje u odnosu na prošlu godinu u prosjeku biti bolje za oko 10 posto, kaže direktor predstavništva HTZ-a za Austriju Ranko Vlatković.

Nedostatak hotelskih kapaciteta prilično se odražava na rusko tržište.

- Nastavlja se rast interesa ruskih turista za Hrvatsku, ali raste i broj bukinga i dolazaka ruskih gostiju. Rani buking za hrvatske destinacije bio je sjajan i kretao se od 20-30 posto rasta u odnosu na prošlu godinu. Osnovni problem s kojim se suočavamo je nedostatak smještajnih kapaciteta u glavnoj sezoni s obzirom da su Rusi uglavnom zainteresirani za hotelski smještaj, kaže nam direktor predstavništva HTZ-a u Moskvi Rajko Ružička.

Bitka u kolovozu

Paul Šikić, direktor predstavništva HTZ-a za Skandinaviju, kaže da na tom tržištu najbolje idu Španjolska i Grčka, dok turske destinacije i ove godine bilježe velike minuse, čak do 40 posto.

- Velike stope rasta kod turoperatora bilježe Cipar, Portugal  i Hrvatska, a ono što je za nas također važno na skandinavskom tržištu je da se sve više obitelji s djecom odlučuje za hrvatske destinacije, kaže Šikić.

Stop bukinga za Talijane je posebice naglašen, jer oni su poznati po kasnom bukiranju, a trećina njih koji ljetuju u Hrvatskoj biraju hotele.

- Vjerujem da će privatni smještaj amortizirati posljedice ranog bukinga koji je popunio hotelske kapacitete. Bitka za postotke bije se u kolovozu kad Talijani masovno idu na godišnje odmore, kaže Branko Curić, direktor predstavništva HTZ-a u Italiji.

Nedostatak hotelskih kapaciteta odrazit će se i na goste koji dolaze iz Njemačke.

- Trenutno za Hrvatsku računamo povećanje od 10 posto turista s njemačkog tržišta, no kako se bude razvijala sezona, tako će se plusevi smanjivati zbog nedostatka hotelskih kapaciteta jer je buking ove godine bio izuzetno rano, a 20 posto Nijemaca ljetuje u hotelima, kaže nam direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio. (Biljana SAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter