"Prema planu" Vlatke Horvat u Anexu MMC-a Luka

Vlatka Horvat
Vlatka Horvat

U povodu večerašnjeg otvorenja samostalne izložbe Vlatke Horvat "Prema planu" u galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka danas je u podne organiziran susret s autoricom koja je sve zainteresirane provela kroz postav. Izložba "Prema planu" realizira se u suradnji s Apotekom - prostorom za suvremenu umjetnost iz Vodnjana, a predsjednica Udruge MMC-a Luka Mirjana Grahovac-Vojinović kazala je da se raduje toj suradnji. Kustosica Branka Benčić je napomenula da je ovo prvo samostalno predstavljanje autorice u Istri te da će njena izložba naziva "Što ostaje" u Apoteci biti otvorena sutra u 20 sati.

- Vlatka Horvat je na međunarodnoj razini vrlo prisutna umjetnica, ali u Hrvatskoj ju nismo imali puno prilika vidjeti. Što se njenog vodnjanskog gostovanja tiče, ona svojom izložbom otvara novi program Apoteke nazvan "Privremeni susreti". Budući da smo odlučili da njena pulska i vodnjanska izložba budu otvorene bez službenih govora, smatrali smo da je najbolje organizirati razgovor s autoricom. Što se Vlatkinog rada tiče, on propitkuje odnos između objekata i prostora. Ona radi u raznim medijima, a bez obzira na to kojim se izražajnim sredstvom koristi, svojim umjetničkim izražavanjem daje novi život određenim predmetima, kazala je Benčić.

Horvat je kazala da se je njen susret s vizualnim umjetnostima bio slučajan jer su njeni počeci bili u kontekstu kazališta.

- Uvijek me zanimala ljudska prisutnost tijela u prostoru ili odnos tijela prema prostoru. Kada krećem stvarati novu izložbu, sam fizički prostor galerije postaje početna točka i zanima me kako me taj prostor uvjetuje na način hodanja kroz njega. Igram se s direktnim odnosom iskustva prostora i njegovim mogućnostima i ograničenjima. Moj umjetnički izražaj su geste reorganiziranja tog prostora te predmeta koje u njih postavljam, kazala je Horvat.

Njena pulska izložba, osim što propituje sam prostor galerije Anex koji je poput tunela, izvrstan je primjer korištenja pronađenog materijala i galerijskih škartova. Glavna preokupacija izložbe "Prema planu" su okviri i njihovo prelaženje. To je autorici uspjelo kroz više medija, ali bez figurativne reprezentacije. U većini je radova upravo umjetnička gesta, koliko god se ona činila "glupom" (barem kada je funkcionalnost predmeta u pitanju) ona koja označava krhkost predmeta i njegov novi "popravljeni" značaj.

Izložba "Prema planu" Vlatke Horvat u galeriji Anex MMC-a Luka otvorena je do 16. lipnja. (B. VINCEK, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter