Prelog i na internetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Porec, grad i spomenici", monumentalno djelo povjesnicara umjetnosti dr. Milana Preloga (1919.-1988.), odnedavno se može citati i na internetskim stranicama Gradske knjižnice, kao drugi po redu naslov digitaliziran pod kapom projekta e-libar.

Rijec je o znanstvenoj monografiji kljucnoj za svako studiozno bavljenje poreckim spomenicima, koja je dugo godina figurirala i kao metodološki uzor za opisivanje i dokumentiranje kulturne baštine. Izdana je u Beogradu davne 1957., a drugo, osuvremenjeno izdanje doživjela tek 50 godina kasnije, uz veliku pažnju istarske i šire kulturne javnosti. U meduvremenu je imala status rariteta te generacijama studenata i profesora bila dostupna uglavnom putem kopija. Autorska prava za digitalizaciju vrijednog naslova knjižnici je ustupio zagrebacki Institut za povijest umjetnosti, koji je 2007. reizdao knjigu uz financiranje Ministarstva kulture i Istarske županije.

- Posebno nam je drago što smo digitalizirali ovu važnu knjigu, jer su do preklanjskog reizdanja generacije studenata mogle koristiti samo njenu fotokopiju iz naše Zavicajne zbirke, navodi ravnateljica Gradske knjižnice Irides Zovic. Dodaje da novi format otvara niz mogucnosti za korištenje i prezentaciju grade Prelogovog djela te, posredno, afirmaciju domaceg kulturnog bogatstva i lokalnog identiteta.

Knjigu «Porec, grad i spomenici» skenirala je i za potrebe portala obradila tvrtka ArhivPRO, a za pregledavanje valja u rubrici e-knjige slijediti jednostavne upute za instalaciju potrebnog alata. Stranice se lako pretražuju i listaju te u realnom vremenu zumiraju do najsitnijih detalja.


Podijeli: Facebook Twiter