Prekršitelji na moru peglaju kartice zbog - popusta

(P. GREGOROVIĆ)
(P. GREGOROVIĆ)

Gotovo svaki vozač koji je bar jednom u životu iskusio kontrolu policije osjetio je nelagodu, poneki iskusio i neljubaznost. S takvim smo stereotipom i očekivanjem krenuli u ophodnju s pomorskom policijom. Ipak nakon odrađenog posla - ta percepcija se u potpunosti promijenila. U nedjelju smo bili gosti na policijskom patrolnom brodu P111 gdje je zapovjednik Goran Đurić, a članovi posade Željko Prebeg i Vladimir Jovičić.

Što smo doživjeli u patroli? To je neizmjerna ljubaznost kojom policajci pristupaju prekršiteljima prometnih propisa, ali to je bilo tek početak. Dodatno smo ostali bez teksta kako prekršitelji prihvaćaju plaćanje kazne i pritom ugodno popričaju s policajcima. Povrh toga, nakon naplaćene kazne ljubazno se pozdravljaju kao da se rastaju poznanici.

Stekli smo dojam da su prekršitelji svjesni da su napravili prijestup i da će ih oni koji danas kažnjavaju možda jednom i spašavati. Stranim je prekršiteljima za naše ophodnje bilo je interesantno to što njihov jezik odlično govore hrvatski policajci.

Naš domaćin, zapovjednik broda Goran Đurić nam je ispričao da nije im prepreka sporazumjeti se ni s nautičarima koji ne znaju tri najkorištenija strana jezika u Hrvatskoj (engleski, njemački i talijanski). Pojasnio nam je da im pritom pomaže Google prevoditelj pa su na taj način komunicirali s Mađarima i Francuzima koji su im tvrdili ne znaju nikakav drugi osim materinjeg jezika.

Propise najčešće krše Nijemci

Ophodnju s pomorskom policijom započeli smo u Poreču gdje smo isplovili s brodom P111, odnosno Elanom 35. No, pravi posao smo vidjeli čim smo ušli u vrsarsku luku. Neki su nautičari dali gasa da brže izađu ili uđu u luku pa su ih policajci rukom upozoravali da uspore. Međutim, dečki u plavom nisu imali obzira za one koji su nepropisno glisirali, te su od takvih tražili da se zaustave. U jednom slučaju je prekršaj učinio Talijan na gumenjaku, u drugom je to napravila brojna austrijska obitelj na gliseru. Prihvatili su platiti kaznu na licu mjesta. Austrijanci su platili bez prigovora, a Talijan je tvrdio da nije zaglisirao namjerno već da je to posljedica toga što je vadio vodu s gumenjaka. Na kraju je ipak platio i srdačno se pozdravio s policajcima. Naši dečki u plavom rekli su nam da je kod Talijana posve uobičajeno da svaki put imaju izlike za prekršaj koji učine.

Spuštajući se južno od Vrsara naišli smo na niz prekršitelja njemačkih turista. Policajci su četiri puta zaustavili prebrze nautičare koji ne bi bili u prekršaju da su tu brzinu iskazali 300 metara dalje od obale. To je ujedno najčešći prekršaj, a gotovo svi gosti prihvaćaju plaćanje karticom iznos kazne od 666,67 kuna. No, u nedjelju smo zabilježili i jedan posve drugi prekršaj. Njemački turisti su svojom izletničkim čamcem prošli jako blizu ronioca koji je svoju poziciju signalizirao plutačom. To je zabrinulo policajce koji su odmah pozvali turiste da zaustave čamac želeći ih pritom upozoriti na plutače. No, ispostavilo se da sa sobom nisu imali nikakve dokumente pa su novčano kažnjeni sa simboličnih - 150 kuna, jer su gosti prihvatili platiti odmah karticom te su iskoristili mogućnost da dobiju 50 posto popusta.

Đurić nam je otkrio da je glisiranje ujedno najčešći prekršaj u osam mjeseci 2014. godine kada je na području Policijske uprave Istarske zabilježeno 1.217 slučajeva. Nedostatak dokumenata je drugi najčešći prekršaj, njega je počinio 209 nautičara. Inače, na strance otpada čak 80 posto svih prekršaja, odnosno 1.386 od ukupno 1.735. Član posade Željko Prebeg je rekao da strani nautičari nemaju valjano opravdanje što su prebrzo vozili blizu obale jer u Hrvatskoj dobiju kartu na kojoj ih se informira o hrvatskim propisima, a što oni najčešće ni ne pogledaju.

Ljubazni i tvrdoglavi prekršitelji

U poslu prometnih policajaca uvidjeli smo dvije krajnosti s kojima se susreću. Jedan ljubazni njemački prekršitelj nije krio zadovoljstvo što je imao prilike popričati s hrvatskim pomorskim policajcima koji pričaju njegov materinji jezik. Na koncu je taj nautičar otkrio da je i sam policajac i pohvalio način rada svojih kolega. Drugi je bio slučaj njemačkog gosta koji nikako nije htio priznati da je glisirao, iako je tog dana bio nedvojbeno najočitiji prekršitelj jer je velikom brzinom prošao pored obale nudističkog kampa Konversada. Dugo je insistirao da nije kriv, čak i kada su ga policajci pozvali na svoj brod da mu pokažu snimku s radara gdje se vidi koliko je bio blizu obale. No, tvrdoglavi Nijemac nije popuštao i bio je sve neugodniji pa je počeo tražiti svakakve isprike poput toga da tu ljetuje 30 godina i da takvim kažnjavanjem nikad nećemo ući u Europu! (Napisao i snimio Paulo GREGOROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter