Prekršio zakon: Jakovina će platiti 10 tisuća kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar poljoprirede Tihomir Jakovina kažnjen je s 10.000 kuna neto što će mu biti odbijano sljedećih deset mjeseci zbog ozbiljnog kršenja Zakona o sprječavanju sukoba interesa.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da Jakovina nije bio u sukobu interesa jer njegova bivša tvrtka TJ Prom nije poslovala s državom i državnim tvrtkama, ali je zakon prekršio jer je istodobno bio ministar i član uprave trgovačkog društva, a propustio je prenijeti upravljačka prava u tvrtki na drugu osobu. Kazna Jakovini najveća je koju je dosad izreklo Povjerenstvo.

Takva je kazna obrazložena tvrdnjom da nepoznavanje zakona ne amnestira od sankcije te pretpostavkom da u Vladi sjede ljudi koji trebaju poznavati zakone. Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković ustvrdila je da bi načelno gledano izraženo žaljenje, što je Jakovina u svom očitovanju više puta učinio, kao i činjenica da je povreda Zakona prestala prije pokretanja postupka, utjecali na blažu sankciju. Međutim, Jakovina je bio svjestan svojih obveza, pa tako i one da treba prenijeti upravljačka prava.

On je 20. siječnja 2012. godine Povjerenstvu dostavio pismo namjere o prenošenju upravljačkih prava, a ta je upravljačka prava prenio na drugu osobu tek 9. studenog 2012. godine. Jakovina je kao razlog za neprenošenje upravljačkih prava u svom očitovanju naveo i nedostatak vremena zbog stresnog početka mandata ministra poljoprivrede koji se nastavio tijekom 2012. godine.

Jakovina je ustvrdio da je svjestan pogreške. Žaliti se neće, a javnosti se, kaže, zbog ovog propusta već ispričao. No tvrdi da nikad nije izjavio da će podnijeti ostavku utvrdi li Povjerenstvo da je kriv. Novinarima je poručio da preslušaju tonske zapise njegovih ranijih izjava. (G. GALIĆ; T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter