Prekršajni nalog protiv Budije i Radolovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Protiv Saveza udruga osoba s invaliditetom Istarske županije, bivše predsjednice Mirsade Budija te sadašnjeg predsjednika Gvida Radolovica pulski je Prekršajni sud izdao krajem sijecnja prekršajni nalog zbog nepoštivanja dijela Zakona o radu koji se odnosi na korištenje godišnjeg odmora.

Utvrdeno je da poslodavci nisu u propisanom roku utvrdili raspored korištenja godišnjeg odmora, obavijestili o njemu radnike, omogucili korištenje prvog dijela godišnjeg odmora najmanje dva tjedna u neprekinutom trajanju te upoznali djelatnicu Saveza barem petnaest dana prije korištenja godišnjeg odmora o njegovu trajanju i razdoblju korištenja. S 33 tisuce kuna bit ce zato kažnjen Savez, dok ce Budija morati podmiriti novcanu kaznu od dvije, a Radolovic od cetiri tisuce kuna.

Potonji je na rješenje Prekršajnog suda podnio prigovor zbog toga što je predsjednik Saveza formalno postao 16. kolovoza, dok je raspored godišnjih odmora trebalo napraviti do 30. lipnja.

- Kada sam saznao da djelatnice nemaju rješenja, a o tome me nisu obavijestile, odmah smo ih napisali buduci da sam znao da inspekcija nece imati razumijevanja. To je bila Budijina obaveza (bivša predsjednica podnijela je ostavku 8. lipnja 2010., op.a.), jer sam za predsjednika izabran 20. srpnja, ali sam u registar upisan gotovo mjesec dana kasnije, kazao je Radolovic te dodao da je uvijek radio u skladu sa zakonom i moralom.



Upitali smo ga kakvo je trenutno stanje u Savezu te što ce poduzeti da bi se neslaganja medu clanicama riješila.

- Meduljudski odnosi su poremeceni i neke udruge su onemogucavale rad Saveza. Takva situacija najviše šteti radnicama, no one su same otpilile granu na kojoj su sjedile. S obzirom na to da nam je Grad smanjio dotacije, morat cemo im smanjiti placu tako da ce ona biti u skladu sa strucnom spremom, rekao je Radolovic, koji nas je upoznao s cinjenicom da su prvog dana godine iz Saveza izašli Civilni invalidi rata te je broj clanica spao na šest.

Inspekcija rada trenutno cešlja Udrugu invalida rada, a od njezina predsjednika i dopredsjednika Saveza Borisa Jurevinija doznajemo da su razlog ponovno godišnji odmori.


Podijeli: Facebook Twiter