Prekršaj u Italiji, kazna u Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europska komisija odlucila je stati na kraj neodgovornim vozacima koji pocine prometni prekršaj izvan maticne zemlje, a onda kaznu izbjegnu - ako je nisu platili na licu mjesta - i to zbog nepostojanja razmjene informacija o vozilima i registracijama unutar zemalja clanica Europske unije.

Direktiva koja je u pripremi omogucit ce razmjenu takvih podataka izmedu zemalja clanica pa, primjerice, Nizozemac koji je snimljen u Italiji zbog prebrze vožnje kaznu više nece moci izbjeci bijegom u Nizozemsku. Kazna ce ga ubuduce docekati kod kuce.

Kako prenose europski mediji, direktiva ukljucuje velike prekršaje koji su cesti uzrok pogibije na cestama - prebrzu vožnju, prolazak kroz crveno svjetlo, vožnju bez sigurnosnog pojasa i vožnju pod utjecajem alkohola. Novim pravilima bit ce pokrivena i vožnja pod utjecajem droga te korištenje mobilnog telefona u vožnji, ali se nece odnositi na, primjerice, kazne za parkiranje. Portal Euractiv navodi da ce vozaci biti kažnjeni prema zakonima zemlje u kojoj su pocinili prekršaj.

Povjerenik Europske komisije za promet Siim Kallas istaknuo je da mnogi, cini se, misle da se pravila, kad odu u inozemstvo, na njih više ne odnose te da ce nova pravila tome stati na kraj. Prema podacima koje je iznio, strani vozaci sudjeluju u pet posto prometa na europskim cestama, ali pocine 15 posto prekršaja zbog prebrze vožnje.

Nova direktiva mora biti najprije potvrdena u Europskom parlamentu, a zemlje clanice imat ce dvije godine da je ugrade u nacionalno zakonodavstvo. To znaci da bi se nova pravila mogla poceti primjenjivati i na hrvatske vozace vec od dana ulaska u Europsku uniju.

Euractiv nagada da bi parlamenti u Velikoj Britaniji, Irskoj i Danskoj mogli odluciti ne primijeniti novu direktivu buduci da ove zemlje ne sudjeluju u sustavu policijske suradnje unutar EU-a. S druge strane, navodi portal, neke zemlje vec primjenjuju takva pravila, pa Belgijanac koji prebrzo vozi u Francuskoj može biti gotovo siguran da ce mu kazna stici na kucni prag.


Podijeli: Facebook Twiter