Prekrižite ruke i prevarite bol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekrižite li ruke preko tijela, zbunit cete mozak i on ce ublažiti intenzitet boli, kaže se u novoobjavljenom istraživanju britanskih znanstvenika.

Znanstvenici sa Londonskoga sveucilišta (UCL) koji su rad objavili u casopisu Pain kažu kako je razlog za taj fenomen u konfliktu informacija izmedu dviju moždanih mapa, mape za tijelo i mape za vanjski prostor.

U svakodnevnom životu lijevu ruku uglavnom upotrebljavate za dodirivanje predmeta s lijeve strane, a desnu za predmete zdesna, kaže se u priopcenju Giandomenica Iannettija s odjela za fiziologiju, farmakologiju i neuroznanost UCL-a.

Po njegovim rijecima, moždana podrucja koja sadržavaju mapu desnoga dijela tijela i mapu desnoga dijela vanjskoga svijeta obicno se aktiviraju zajedno, što dovodi do djelotvorne obrade boli.

Kad prekrižite ruke, te mape više se ne aktiviraju zajedno, a to dovodi do smanjenja ucinkovitosti moždane obrade senzorskih podražaja, pa i boli, koju onda mozak percipira kao manju.

Znanstvenici su u studiji upotrijebili laser i na ruci osmero sudionika ispitivanja generirali ubod od cetiri milisekunde. To je tzv. "cista bol", nanesena bez dodira. Postupak je zatim ponovljen, a sudionici su imali prekrižene ruke.

Sudionici su ocijenili percepciju intenziteta boli, a EEDG-om je mjerena i elektricna reakcija mozga. Rezultati su pokazali da je percepcija boli blaža ako su ruke prekrižene.


Podijeli: Facebook Twiter