Prekrcaj sirijskog oružja na Sardiniji ili Siciliji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Talijanska ministrica vanjskih poslova Emma Bonino odlučila je uključiti i talijanski parlament u slučaj prekrcaja sirijskog kemijskog oružja s norveških i danskih brodova na američki brod Cape Ray gdje će se i uništiti. Početkom siječnja stručnjaci međunarodne organizacije OPAC sa sjedištem u Haagu predstavit će talijanskim zastupnicima plan prekrcaja u skladu s utvrđenim normama.

"Prekrcaj će se obaviti na Sardiniji ili na Siciliji, luka nije još utvrđena, ali Italija je spremna preuzeti obvezu sukladno dogovorima s europskim i američkim partnerima", rekla je Bonino. OPAC je agencija zadužena za nadzor međunarodne konvencije o zabrani i uništenje kemijskog oružja. Prema kriterijima za prekrcaj takvog oružja, isključene su luke sjevernog Jadrana. (E. V.)

Rusija želi osiguravati uništavanje sirijskog oružja

Rusija je spremna jamčiti sigurnost u sirijskoj luci Latakiji i u sirijskim vodama, u operaciji uništavanja sirijskog kemijskog oružja, rekao je ruski dužnosnik u srijedu a prenosi agencija Itar-Tass.

Rusija je rekla da planira osigurati vozila i pomoći u prijevozu kemijskog oružja iz sirijskih skladišta u Latakiju, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je ruska mornarica spremna pratiti brodove koji budu prevozili zalihe. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter