Prekovremeni rad opasan za zdravlje radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prekovremeni rad ozbiljno narušava zdravlje radnika jer potice debljinu i pretilost, pušenje i uživanje alkohola, a smanjuje intelektualne i motoricke sposobnosti, upozorila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu Marija Zavalic na konferenciji posvecenoj prekovremenom i smjenskom radu i zdravlju radnika.

Istraživanje provedeno u zemljama EU, SAD-a i Kanade pokazalo je da su ljudi koji rade više od 50 sati tjedno znatno skloniji debljanju, pa i pretilosti, te prekomjernom uživanju alkohola, a puše dvostruko više od radnika s normalnim radnim vremenom, rekla je Zavalic.

Radnici koji rade prekovremeno više obolijevaju od dijabetesa i izloženi su vecoj opasnosti od povišenog tlaka i srcanog udara, te više stradavaju od ozljeda na radu. Radnici u metalopreradivackoj industriji koji rade više od 60 sati tjedno imaju cak 20 posto više ozljeda na radu od kolega koji rade osam sati dnevno.

Takoder, jedna finska desetogodišnja studija pokazala je da je gotovo tri puta više radnika koji rade prekovremeno otišlo u prijevremenu mirovinu od onih koji su radili normalno radno vrijeme.

Zbog prekovremenog rada pate svi - poslodavci koji imaju povecane troškove zbog ozljeda na radu, a efikasnost radnika koji rade 11 sati ista je kao i onih koji rade osam sati, te sami radnici kojima osim zdravlja stradavaju i odnosi u obitelji, naglasila je Zavalic. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter