Prekogranična suradnja u vodoopskrbi nema alternative

Zdravko Hočevar, Laura Šuperina i Valter Flego kod akumulacije Butoniga
Zdravko Hočevar, Laura Šuperina i Valter Flego kod akumulacije Butoniga

Predstavnici Istarskog vodovoda Buzet i Rižanskog vodovoda Kopar susreli su se na Postrojenju za kondicioniranje vode Butoniga.

Poslovna suradnja između dva susjedna i pogranična vodovoda traje 40 godina, a Istarski vodovod opskrbljuje slovenski dio Istre određenim količinama vode za piće.

Prema zadnjem ugovoru, Rižanski vodovod ostvaruje pravo na 50 litara vode u sekundi plus 15 posto od izdašnosti Gradola, a godišnje je na tržišnim osnovama obvezan preuzeti minimalno 500.000 kubika.

Direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina podsjetila je da je dugogodišnja suradnja učvršćena ljetos zajedničkom investicijom teškom 630 tisuća eura zahvaljujući kojom su ponovno, nakon desetogodišnje pauze, u funkciju stavljeni izvori Bužini i Gabrijeli, smješteni na osjetljivom području, predmetu arbitraže između Hrvatske i Slovenije. Žedna Istra dobila je time dodatnih 50 litara vode u sekundi.

Zbog tehničkih ograničenja, voda iz Bužini i Gabrijeli osiguravala se ljetos za potrebe Rižanskog vodovoda, ali su se za iste količine smanjila prava po ugovoru o isporuci vode, tako da je sustav Istarskog vodovoda dobio dodatne količine vode namijenjene potrošačima Bujštine, koji je mogu dobivati samo iz gradolskog sustava.

- Stavljanje u funkciju izvora Bužini i Gabrijeli umnogome je pomoglo da smo preživjeli velike poteškoće nakon što je zbog dugotrajne suše i u slovenskom dijelu Istre, čak i nešto ranije nego u hrvatskom, uvedena redukcija. Pokazalo se ujedno da sudjelovanjem u takvim zajedničkim projektima možemo još bolje postaviti sustav i dugoročno se boriti protiv nepovoljnih vremenskih prilika, izjavio je direktor Rižanskog vodovoda Zdravko Hočevar.

- Turizam, industrija, život, ne poznaju granice. Suradnja dva vodovoda nema alternative i dalje će ih povezivati isti cilj, a to je stabilna i sigurna vodoopskrba. Treba se i ubuduće povezivati kroz vodoopskrbne projekte što će znati prepoznati i strukturni fondovi i kohezijska politika, istaknuo je predsjednik Skupštine Istarskog vodovoda Valter Flego. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

Butoniga još ispod minimuma

Predstavnici slovenskog vodovoda i općina Kopar, Izola i Piran, obišli su Postrojenje za kondicioniranje vode i akumulaciju Butoniga. Nakon zadnjih kiša nivo vode u akumulaciji podignuo se za jedan metar i trenutno je na koti od 33,53, no još uvijek nije dostigao minimalnu kotu od 34 metara nad morem.


Podijeli: Facebook Twiter