Preko trnja do zvijezda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivanjske noci, najkrace noci u godini, Helena (Nataša Janjic) i Robi (Ivan Glowatzky) slucajnim susretom zapocinju furioznu vikend-avanturu punu seksa, strahova i boli. Na pragu srednjih godina, protagonistima je 35, uspješna odvjetnica Helena i sitni kriminalac Robi, neiživljenih glazbeno-književnih ambicija, preispituju vlastite živote.

Duhovno ispražnjene ljubavnike iz strasti, osamljene i opterecene osjecajem odbacenosti (Helena ima oženjenog ljubavnika, a Robi sina iz prijašnje veze) zbližava 100 tisuca kuna od jednog nelegalnog posla u kojem Robi posreduje. Iako novac mora predati "gazdi", Robi ga odlucuje potrošiti s Helenom, pa s njom i društvom koje se okupilo "oko love" krece u avanturu zagrebackim lokalima, parkovima i ulicama od Trnja do Zvijezde.

Bajkovitost crnih prizora koji se nižu pozornicom donosi iznenadna smrt "gazde" pa se Robi nekažnjeno može izvuci iz situacije koja ga je, i više nego što je ocekivao, zbližila s Helenom. Zahvaljujuci tom dogadaju Helena i Robi mogu ostvariti svoje snove, napustiti živote koje su vodili i zaputiti se u Prag gdje ce, kao što je Robi oduvijek želio, svirati na ulici.

Predstava "Preko Trnja do Zvijezde" nastala je prema tekstu "Midsummer" koji, kao i pjesme koje u predstavi pjevaju glumci, potpisuju David Greig i Gordon McIntyre. Prijevod, adaptaciju i režiju predstave, u produkciji Teatra EXIT, potpisuje Tomislav Pavkovic, koji univerzalne probleme suvremenog svijeta pronalazi i u našoj, zagrebackoj sredini. Ona nipošto nije imuna na trend podredivanja potpunog covjekovoj bica karijeri, uspjehu, prestižu i bogatstvu. Neki u toj utrci ispadaju, pa se zadovoljavaju skupljanjem novca na rubu zakona i marginama društva. Godine u trci za uspjehom neprimjetno prolaze na putu prema starosti i na koncu smrti.

Što uciniti kad se covjek nade na životnoj prekretnici, kad izostane erekcija, kad se grudi objese, a bližnji mirno plove svojim životima, a u džepu nema nepovratnih 100 tisuca kuna za novi pocetak? Pitanje je koje još neko vrijeme ostaje lebdjeti nad gledalištem nakon spuštanja zastora na pozornicu na kojoj su Nataša Janjic i Ivan Glowatzky izvanredno uprizorili likove koje zacijelo možemo prepoznati i u vlastitoj okolini. Ima li za njih još dovoljno vremena za put u Prag?


Podijeli: Facebook Twiter