Preko tisuću autostopera natjecalo se tko će prvi stići iz Poljske do Fažane

I jučer je bilo puno mladih ispred kampa Bi Village u Valbandonu (Z. STRAHINJA)
I jučer je bilo puno mladih ispred kampa Bi Village u Valbandonu (Z. STRAHINJA)

Kamp Bi Village u Valbandonu proteklih je dana bio mjesto susreta više od tisuću mladih Poljaka, od 18 do 30 godina. Ne bi bilo ništa čudno da su ti mladi stigli avionom ili autobusom iz grada Wroclawa, udaljenog više od 1.100 kilometara. No, neobično je u tome što su oni stigli auto stopom i pritom su se natjecali tko će stići prvi!

Riječ je o jedinstvenoj poljskoj utrci nazvanoj "Auto Stop Race" u kojoj svake godine u svibnju Poljaci odabiru drugu lokaciju do koje se utrkuju tko će prije stići auto stopom. Kada pređu cilj u kampu ih dočekuju zabave, dobra glazba, animacije i ostali događaji koje su im pripremili poljski organizatori. Na web stranicama organizatora piše da tom utrkom potiču aktivni život, grade hrabrost i strast za putovanjem. Prva utrka je organizirana 2009., a cilj je bio u Puli. Nakon toga stopirali su do Dubrovnika, tri puta do Italije, dva puta do Španjolske, i jednom do Grčke,

Melita Peroković, direktorica fažanske Turističke zajednice komentirala nam je da je ove godine Fažana bila njihova destinacija zbog prethodne promocije koju je na sajmu u Poljskoj učinio Bi Village. Zaključila je kako su autostoperi jučer počeli odlaziti iz Valbandon u srijedu, 3. svibnja. No, kako je riječ o individualnim posjetiteljima, tako nema skupnog dolaska niti skupnog odlaska.

U redakciju nama se javila i čitateljica koja je u svome automobilu povela poljske stopere. Navela nam je da su joj suputnici rekli da su krenuli 29. travnja gdje su se svi skupili na tamošnjem ekonomskom fakultetu, odakle ih je autostoperski put odveo iz Wroclawa, preko Praga, Čeških Budejovica, Linza, Salzburga, Villacha, Udina, Trsta, Novigrada pa sve do Fažane. Naša je sugovornica doznala u Bi Villageu da mladi autostoperi stalno dolaze s automobilima, kombijima i kamionima, u kojima ih vozači prebacili do krajnjeg odredišta. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter